To, co należy wziąć pod uwagę, przygotowując dietę, to niestety obniżone tempo metabolizmu, będące konsekwencją niedoboru hormonów produkowanych przez tarczycę.
Czego nie jeść przy chorobie Hashimoto?
Często korzystne jest wyeliminowanie z posiłków takich związków jak: kazeina, laktoza, gluten. Choć nie jest to konieczne we wszystkich przypadkach. Bardzo ważne natomiast jest unikanie żywności przetworzonej, produktów zawierających substancje tzw. antyodżywcze i goitrogeny. Są to związki, które dość znacznie hamują wchłanianie jodu przez organizm, a co za tym idzie ograniczają produkcję hormonów tarczycy. Substancje te znajdują się w roślinach krzyżowych i kapustnych, suchych nasionach roślin strączkowych, pędach bambusa, orzeszkach ziemnych, słodkich ziemniakach, szpinaku, gruszkach, truskawkach, a także w mocnych naparach kaw i herbat.
Warto jednak zwrócić uwagę, że obróbka termiczna (przede wszystkim gotowanie w wodzie) znacznie zmniejsza zawartość niekorzystnych związków w wymienionych wcześniej produktach.
Zasady diety przy chorobie Hashimoto
Dieta przy chorobie Hashimoto powinna być bogata w cynk, selen, żelazo, kwasy tłuszczowe n-3 i witaminę D3. W związku z często pojawiającymi się zaparciami i wzrostem masy ciała warto zadbać o błonnik pokarmowy (warzywa i owoce głownie surowe) oraz opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Dieta powinna także być bogata w witaminy i składniki mineralne oraz białko. W diecie Hashimoto głównym pokarmem jest dobrej jakości mięso, ryby, do tego warzywa w dużej ilości, strączki, owoce, jaja, zboża bezglutenowe. Zboża zawierające gluten to pszenica, jęczmień, żyto, owies. Z kolei kazeina i laktoza, znajdują się w nabiale, czyli produktach pochodzenia mlecznego. W diecie powinny się znaleźć komosa ryżowa, amarantus, kasza gryczana. Zamiast zwykłego mleka i jego pochodnych można spożywać te pochodzenia roślinnego na przykład kokosowe, migdałowe, ryżowe.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta