Jak szybko się odchudzić? [Porada eksperta]
Chciałabym, żeby mi pani poradziła jak szybko schudnąć.
Niestety, zazwyczaj szybko oznacza mało skutecznie... Nie mam na myśli braku efektu, ponieważ taki jak sama nazwa wskazuje pojawi się szybko. Jednak proces odchudzania i jego skuteczność oceniamy w perspektywie 2-3 lat. Gdy po tym czasie masa ciała ponownie wzrasta, odchudzanie uznajemy za nieskuteczne. Dlatego szybkie chudnięcie, obarczone efektem jo-jo, jest kiepskim rozwiązaniem. W zamian za to proponowałabym trwałą zmianę nawyków żywieniowych.
Kluczem do zdrowego odżywiania jest świadomość żywieniowa. Chodzi to, aby mieć odpowiednią wiedzę i umieć ją wykorzystać. Inaczej mówiąc najpierw pomyśl, potem wypij, najpierw popatrz, później zjedz. Po prostu miej świadomość, co wkładasz do ust. W związku z tym, iż optymalne tempo odchudzania to ok. 4 kg miesięcznie, redukcja ok. 10 kg powinna zająć ok. 2,5 miesiąca. Jak to osiągnąć? Chociażby starając się stosować poniższe zasady:
1. Zadbaj o różnorodność spożywanych produktów – każdego dnia należy spożywać produkty zbożowe, wysokobiałkowe (chude mięso (2 razy w tyg.), ryby (2-3 razy w tyg.), nasiona roślin strączkowych (2-3 razy w tyg.), warzywa surowe i gotowane na parze i owoce. Owoce ze względu na spore ilości cukrów prostych ogranicz do 250g dziennie.
2. Staraj się dostarczać zdrowe źródła kalorii – kalorie powinniśmy czerpać przede wszystkim z produktów zbożowych, każdego dnia należy zjadać kasze, płaki owsiane, brązowy bądź dzik ryż lub razowe pieczywo. Produkty zbożowe zwierają białko, witaminę B1, niacyną, magnez, żelazo, cynk oraz błonnik pokarmowy. W produktach zbożowych znajduje się także żelazo, przyswajanie tego pierwiastka można zwiększyć przez równoczesne spożywanie produktów bogatych w witaminę C.
3. Nie przesadzaj z mlekiem i serami. Mleko co prawda jest źródłem wapnia, wysokowartościowego białka oraz witaminy B2, jednak nie należy przyjmować go w dużych ilościach. Lepiej pić maślanki, kefiry, jogurty. Ogranicz sery żółte, pleśniowe i serki homogenizowane i słodkie napoje mleczne. Należy pić chude jogurty, aby chronić swój organizm przed miażdżycą.
4. Warzywa i owoce – codzienne spożywane dostarczają naszemu organizmowi niezbędne składniki odżywcze oraz witaminy, a także regulują procesy trawienne.
5. Cholesterol i słodycze – należy unikać spożywania cholesterolu i słodyczy. Tłuszcze znajdują się w tłustych wędlinach, mięsie, cieście, czekoladzie, kremach, lodach i chipsach.
6. Jedz regularnie co 2-3 godziny. Należy zjadać 5 małych posiłków dziennie zamiast trzech dużych. Ponadto nie należy jeść na 3 godz. przed snem.
7. Pamiętaj o płynach. Czasem zaczynamy jeść wtedy gdy chce nam się pić. Warto pilnować aby wypijać 1,5-2 litry płynów dziennie.
8. Postaraj się więcej ruszać. Najlepiej robić ok. 10 tysięcy kroków dziennie. Codzienny spacer na dystansie ok. 8 km poprawi także sylwetkę i obniży ciśnienie krwi.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta