Jak utrzymać wagę po diecie redukcyjnej? [Porada eksperta]
Miesiąc temu wprowadziłam racjonalne odżywanie - 5 posiłków dziennie, piję dużo herbat, wody. Śniadanie zazwyczaj zjadam białkowe (zauważyłam, że czuję się wtedy bardzo dobrze i mam dużo energii). Staram się planować posiłki, ograniczać tłuszcze i słodycze. Zaczęłam również ćwiczyć (3 x w tygodniu). Przez ostatni miesiąc schudłam 4 kg. Moja waga wynosiła 70,4 kg (przy wzroście 178 cm), teraz wynosi 66,6 kg. Spadła mi również zawartość tkanki tłuszczowej. Chciałabym, aby moja waga wynosiła 64 kg (przy tej wadze czułam się bardzo dobrze). Myślę, że w czerwcu osiągnę swój cel. Mam też pytanie: jak później wprowadzać tzw. normalne posiłki? Wiadomo, że później również będę chciała jeść tak jak teraz, ale nie pilnować już tak posiłków, ich kaloryczności. Jak do tego wrócić, żeby nie przytyć? Czy jeśli później zmniejszę liczbę tygodniowych treningów, waga powróci?
Z diety redukcyjnej wychodzimy powoli, zwiększając kaloryczność posiłków, przy jednoczesnym zachowaniu rytmu i składu jakościowego; tzn. już zawsze trzeba będzie jeść dużo warzyw (do każdego posiłku), dbać o dobre źródła białka, tłuszcze n-3, ograniczenie cukrów prostych oraz spożywanie odpowiedniej ilości błonnika. Ważne jednak, aby jeść na poziomie swojej całkowitej przemiany materii, czyli w Pani wypadku przy treningach 3 razy w tygodniu docelowo około 2300-2500 kcal. Aby dojść do tego poziomu, należy zwiększać kaloryczność o około 100-150 kcal na tydzień. Jeżeli nie będzie Pani ćwiczyć, zapotrzebowanie organizmu będzie niższe, co wiąże się z koniecznością zmniejszenia ilości jedzenia.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta