Z diety redukcyjnej wychodzimy powoli, zwiększając kaloryczność posiłków, przy jednoczesnym zachowaniu rytmu i składu jakościowego; tzn. już zawsze trzeba będzie jeść dużo warzyw (do każdego posiłku), dbać o dobre źródła białka, tłuszcze n-3, ograniczenie cukrów prostych oraz spożywanie odpowiedniej ilości błonnika. Ważne jednak, aby jeść na poziomie swojej całkowitej przemiany materii, czyli w Pani wypadku przy treningach 3 razy w tygodniu docelowo około 2300-2500 kcal. Aby dojść do tego poziomu, należy zwiększać kaloryczność o około 100-150 kcal na tydzień. Jeżeli nie będzie Pani ćwiczyć, zapotrzebowanie organizmu będzie niższe, co wiąże się z koniecznością zmniejszenia ilości jedzenia.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta