Jaka dieta po operacji usunięcia hemoroidów? [Porada eksperta]
Co można jeść po chirurgicznym usunięciu guzków krwawniczych. Jak zapobiegać zatwardzeniom?
Niestety zatwardzeń całkowicie nie da się uniknąć. Za jakiś czas jednak wszystko wróci do normy. Póki co trzeba stosować dietę płynną, następnie półpłynną i łatwostrawną czyli o ograniczonej ilości błonnika i substancji drażniących. Polecam kleiki, budynie, miksowane zupy, gotowane przecierane dania, sery twarogowe (półtłuste lub chude rozdrobnione i zmiksowane z jogurtem), gotowane rozdrobnione białko jaja z zupą krem oraz gotowane chude mięso w formie mielonych pulpetów, nie zagęszczanych sosów mięsnych, gotowanej ryby, dokładnie zmielonej lub zmiksowanej i połączonej rosołem, wywarem warzywnym, zupą jarzynową, rzadkim kleikiem.
Warzywa i owoce bez skórki powinny być pokrojone na bardzo małe cząstki i zmiksowane na koktajle. Warzywa najlepiej jeść gotowane, pieczone, przetarte, zmiksowane, w postaci musów, koktajli, zup kremów.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta