Niestety zatwardzeń całkowicie nie da się uniknąć. Za jakiś czas jednak wszystko wróci do normy. Póki co trzeba stosować dietę płynną, następnie półpłynną i łatwostrawną czyli o ograniczonej ilości błonnika i substancji drażniących. Polecam kleiki, budynie, miksowane zupy, gotowane przecierane dania, sery twarogowe (półtłuste lub chude rozdrobnione i zmiksowane z jogurtem), gotowane rozdrobnione białko jaja z zupą krem oraz gotowane chude mięso w formie mielonych pulpetów, nie zagęszczanych sosów mięsnych, gotowanej ryby, dokładnie zmielonej lub zmiksowanej i połączonej rosołem, wywarem warzywnym, zupą jarzynową, rzadkim kleikiem.
Warzywa i owoce bez skórki powinny być pokrojone na bardzo małe cząstki i zmiksowane na koktajle. Warzywa najlepiej jeść gotowane, pieczone, przetarte, zmiksowane, w postaci musów, koktajli, zup kremów.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta