Witam, Przede wszytstkim powinna Pani stosować dietę eliminacyjno-rotacyjną w kontekście zdiagnozowanych u Pani produktów alergennych. Nie wiem, na co ma Pani alergię, więc trudno mi zaproponować coś konkretnego.
Generalnie przy astmie należy uważać na żywność wysokoprzetworzoną z barwnikami, aromatami i składnikami chemicznymi. Dieta dla astmatyka powinna całkowicie wykreślić: jajka kurze, czekoladę, oleje i tłuszcze roślinne utwardzone, orzechy różnego rodzaju, nabiał.
Jadłospis powinien obfitować w świeże warzywa i owoce zawierające dużo witaminy C, takie jak natka pietruszki, papryka, owoce goi, porzeczki, jagody, pomarańcze.
Warzywem szczególnie zalecanym dla osób z astmą ze względu na działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, jest cebula. Bardzo ważne są też kwasy tłuszczowe DHA i EPA. Dlatego należy jeść ryby bogate w kwasy tłuszczowe n-3 np. łosoś, makrela i tuńczyk. Ryby zmniejszają stan zapalny w organizmie, oskrzelach i błonach śluzowych. Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta