Jaka dieta przy chorym woreczku żółciowym? [Porada eksperta]
Jaką dietę najlepiej stosować, gdy są kamienie w woreczku żółciowym? Mąż ma 42 lata, operacji woreczka żółciowego jeszcze nie miał.
Witam serdecznie, w kamicy żółciowej najlepiej stosować dietę łatwostrawną z ograniczeniem tłuszczu oraz produktów obfitujących w błonnik (szczególnie jego nierozpuszczalną frakcję). Warto też zmniejszyć kaloryczność diety, gdyż istnieje zależność między ilością zjadanych kcal, a skłonnością do powstawania złogów cholesterolowych. Bardzo ważne jest regularne jedzenie, czyli zjadanie koło 5 posiłków w 2,5-3 godzinnych ostępach. Mąż powinien także unikać produktów, które nasilają dolegliwości z przewodu pokarmowego: 1) produkty tłuszczowe takie jak: kiełbasy, tłuste mięso, bekon, kotlety smażone, smalec, słonina, boczek, majonez, śmietana, tłuste sery, żółtka jaj, a także czekolada oraz ciasta z dużą ilością tłuszczu, cukru i kremów; 2) produkty zawierające znaczne ilości błonnika nierozpuszczalnego: pieczywo żytnie razowe, grube kasze typu gryczana, otręby pszenne, surowe warzywa i owoce ze skórką i pestkami. Są natomiast zalecane w profilaktyce kamicy żółciowej; 3) produkty zawierające kwas szczawiowy (szpinak, szczaw, rabarbar, kakao, czekolada); 4) warzywa i owoce wzdymające: ciecierzyca, groch, fasola, soja, soczewica, groszek zielony, fasolka szparagowa, kapusta, pory, cebula, czosnek, kalafiory, brokuły, gruszki, czereśnie, śliwki, potrawy tłuste, ostre i pikantne, marynaty i konserwy. Potrawy sporządza się metodą gotowania w wodzie lub na parze, duszenia bez dodatku tłuszczu. 5) Zupy i sosy doprawia się zawiesiną z mąki i wody, mąki i mleka lub mąki i kefiru. Unikać należy zasmażek. Do potraw, których podstawą są jaja, dodaje się same białka. Pieczywo należy stosować pszenne, jasne, czerstwe. Z mięs warto podawać mężowi drób - kurczak, indyk, chudą cielęcinę, chude ryby, wędliny chude wysokogatnkowe. Warzywa podaje się gotowane i rozdrobnione, owoce w postaci przecierów lub soków. Owoce wskazane w diecie: jabłka pieczone lub w postaci drobno startej surówki, morele, brzoskwinie, banany, winogrona i owoce jagodowe bez skórki i pestek (w postaci przecierów lub soków), owoce cytrusowe. Warzywa, które można podawać to cukinia, marchew, pietruszka, seler, brokuły, sałata zielona, pomidory bez skórki, ziemniaki, buraki w ograniczonej ilości. Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta