Proponuję zastosować się do zasad diety łatwostrawnej. Niekiedy pomaga też picie wody z 1/2 cytryny na 15 min przed posiłkami. Co do diety łatwostrawnej to wykluczamy warzywa mające właściwości wzdymające, tj. brokuły, kalafior, kapusta, czosnek, cebula, groch. Wykluczamy pieczywo z dużą zawartością błonnika: chleb razowy, żytni, pumpernikiel, świeże pieczywo, grube kasze (kasza gryczana). Kolejną grupą produktów, na którą należy uważać, są potrawy smażone i tłuste, w tym tłuste produkty mleczne, tłuste gatunki mięs czy ryb itd. Poza tym wykluczamy z jadłospisu tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, tzn. smalec, słonina, łój, masło dozwolone jest w małych ilościach. W diecie łatwostrawnej należy również wystrzegać się produktów, które mogłyby drażnić przewód pokarmowy, czyli mocnych przypraw, jak pieprz, sól. Potrawy powinny być gotowane na parze, duszone lub pieczone w piekarniku, najlepiej w folii. Zalecane jest jedzenie często, ale małych objętościowo posiłków.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta