Jaka dieta przy wysokim mozniku? [Porada eksperta]
Po badaniu krwi stwierdzono u mnie wysoki poziom mocznika. Prawdopodobnie mam problem z nerkami i będę dializowany. Prosiłbym o poradę co do diety.
Witam serdecznie,
Podwyższony poziom mocznika we krwi może świadczy o niewydolności nerek, a w związku z tym podstawą diety jest ograniczanie spożycia białka. Białko występuje przede wszystkim w mięsie, rybach, twarogu, białkach jaj, strączkach (soczewica, ciecierzyca, fasola, bób, groch). Dlatego też powinien Pan ograniczyć te produkty. Dieta ze zbyt wysoką ilością białka działa niekorzystnie na nerki, ponieważ w wyniku przetwarzania przez organizm tego składnika powstają mocznik i kreatynina. O ilości białka w diecie decyduje stężenie mocznika i kreatyniny w osoczu krwi oraz klirens kreatyniny (przesączanie kłębuszkowe).
Nie wiem jakie miał Pan wartości mocznika, wiec trudno mi dać jakieś konkretne zalecenia. Ogólnie rzecz biorąc powinien Pan zwrócić większą uwagę na kasze, ryż, warzywa, owoce, nabiał fermentowany, oleje roślinne.
Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta