Jaką dietę stosować planując ciążę? [Porada eksperta]
W internecie można znaleźć dużo informacji na temat tego, że podczas planowania ciąży należy zmienić dietę i rozpocząć branie kwasu foliowego. Czy to prawda? Jaką dietę stosować podczas starań o dziecko?
Spis treści
Kwas foliowy przed ciążą
Oczywiście, dieta w okresie planowania ciąży jak i w trakcie trwania ciąży jest bardzo ważna. Ma to duże znaczenie dla prawidłowego przebiegu ciąży oraz zdrowia dziecka. Najlepiej, aby przed planowaną ciążą zmienić tryb życia, dążyć do utrzymania normalnej masy ciała, wprowadzić w swoje życie aktywność fizyczną oraz zrezygnować z nałogu. W przypadku kwasu foliowego, kobieta powinna zacząć suplementacje przed planowaną ciążą, w dawce 0,4 mg/dzień, podawanie kwasu powinno odbywać się do drugiego trymestru ciąży. Kwas ten wpływa na prawidłowy rozwój płodu, niedobór kwasu przed ciążą i w pierwszych tygodniach, może doprowadzić do powstania wad wrodzonych układu nerwowego.
Dieta przed planowaną ciążą
Jeśli chodzi o dietę, powinna ona opierać się na zasadach zdrowego żywienia i być przede wszystkim urozmaicona, pozwoli to na zaspokojenie zapotrzebowania na wszystkie składniki odżywcze. Ważne jest, aby spożywać regularnie pięć posiłków dziennie (co 2-3 godziny). W naszej diecie powinny znaleźć się produkty zbożowe pełnoziarniste oraz codziennie powinno się spożywać mleko i produkty mleczne. Powinno stosować się tłuszcze roślinne (takie jak orzechy, nasiona, pestki dyni, siemię lniane, olej kokosowy do smażenia, oliwa z oliwek, olej rzepakowy czy lniany na zimno), a ograniczyć tłuszcze zwierzęce (masło, smalec). Trzeba też pamiętać o witaminie D3, którą zazwyczaj należy suplementować. Źródłem białka w naszej diecie powinny być różne produkty (mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych). Ważne jest spożywanie warzyw i owoców (warzywa – 500g, owoce – 200g).
Czego nie jeść przed planowaną ciążą?
W diecie ograniczeniu powinny ulec słodycze, żywność typu fast food, picie kawy do jednej filiżanki. Należy również pamiętać o tym, aby ograniczyć dodawanie soli do potraw oraz zrezygnować z alkoholu. Ważne jest, aby pamiętać o spożywaniu 2 litrów płynów, głównym ich źródłem jest woda (przynajmniej 1l-1,5l dziennie) pozostałym jej źródłem mogą być herbaty np. zielona oraz soki warzywne i owocowe (bez dodatku cukru) najlepiej świeżo wyciskane. W przypadku osób z nadmierną masą ciała przed planowaniem ciąży zaleca się zmniejszyć masę ciała przynajmniej częściowo.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta