Jakie produkty można jeść na diecie antygrzybiczej? [Porada eksperta]
Jak długo powinno się być na diecie antygrzybiczej? Czy można wtedy pić mleko/jeść produkty mleczne? Jakie można jeść wtedy owoce? Czy wtedy powinno się też wykluczyć produkty zawierające gluten?
Terapia antygrzybicza polega na zastosowaniu zarówno farmakoterapii jak i diety. Z diety należy wykluczyć produkty będące źródłem cukru, produkty o wysokim IG (indeksie glikemicznym), np. biały ryż, pszenicę, słodkie owoce tj. banany, pomarańcze, gruszki, śliwki, suszone owoce, produkty oczyszczone, mleko krowie, a także, grzyby i drożdże.
Na diecie powinno się być tak długo jak zaleci lekarz. To zależy od zastosowanej farmakoterapii.
W kwestii produktów mlecznych to można wprowadzić ukwaszone produkty mleczne, tzn. maślanki naturalne, jogurty naturalne bez cukru, ale nie na początku leczenia. Zazwyczaj po 6 tygodniach. Można jeść prawie wszystkie warzywa (oprócz tych z wysoką zawartością cukru) oraz owoce o niskim IG, np. grejpfruty, pomelo, cytryny, awokado.
Produkty zawierające gluten czyli pszenica,żyto, jęczmień charakteryzują się wyższym IG. Dlatego lepiej spożywać ryż dziki, komosę ryżową, amarantus czy grykę. Warto jeść ryby, olej lniany Budwigowy, mięso z chowu wolnowybiegowego, nasiona, zielonolistne warzywa.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta