Jaskra: dieta optymalna przy jaskrze [Porada eksperta]

2013-11-11 22:09

Proszę o informację, czy z medycznego punktu widzenia przy jaskrze jest potrzebna jakaś dieta lub wykluczenie konkretnych produktów z diety? Pozdrawiam

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

W profilaktyce oraz leczeniu jaskry istotną rolę odgrywają antyoksydanty tj: witamina C oraz E, beta karoten i flawonoidy. Ich podstawowym źródłem są warzywa, owoce oraz oleje. Prowitamina A występuje w marchwi, natce pietruszki, jarmużu, szpinaku, papryce, koncentracie pomidorowym. Z kolei witamina E znajduje się w oleju z zarodków pszennych, oleju słonecznikowym, rzepakowym, orzechach, pestkach, oliwie.

Źródłem flawonoidów w diecie są warzywa (głównie cebula, kapusta włoska, fasola, brokuły, cykoria, seler), owoce, orzechy, wino i herbata. Istotne są karotenoidy takie jak luteina i zeaksantyna, które w bardzo dużej ilości występują w jarmużu, szpinaku, w mniejszym stężeniu w sałacie, brokułach, dyni, groszku, marchwi, kapuście oraz pomidorach i pomarańczach.

Karotenoidy wchłaniają się w obecności tłuszczu, zatem do tych produktów trzeba dodawać minimum 3-5 g oleju np. lnianego lub oliwy.

Kolejnym elementem, na który trzeba zwrócić uwagę, są kwasy tłuszczowe n-3. Zaleca się spożywanie 200 mg kwasów EPA i DHA oraz 2 g kwasu alfa linolenowego. Takie dawki EPA I DHA przypuszczalnie zmniejszają szanse na wystąpienie jaskry, jednak nie wiadomo, jakie dawki mają działanie terapeutyczne.

Aby dieta zawierała odpowiednią ilość n-3 należy 3 razy w tygodniu mięso zamienić na 200g tłustej ryby morskiej np. łososia, pstrąga tęczowego, śledzia, makrelę, sardynki, tuńczyka, węgorza. Zaleca się spożywanie ryb gotowanych, pieczonych, duszonych, grillowanych. Koniecznie należy unikać ryb smażonych, gdyż przy takiej obróbce nie stwierdzono ich pozytywnego wpływu na zdrowie. Unikać warto produktów o działaniu prozapalnym czyli cukru, białej mąki, żywności wysoko-przetworzonej, ogrzewanych do wysokich temperatur olejów roślinnych, słodyczy, nadmiaru tłuszczu zwierzęcego. Pozdrawiam

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta

Agnieszka Ślusarska