Przede wszystkim radziłabym się skonsultować z dietetykiem. Na wizycie przeanalizowalibyście twoje nawyki żywieniowe i dietetyk dokładnie ustaliłby Twoje zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Jeżeli cały czas czujesz głód, to najprawdopodobniej masz źle zbilansowaną dietę i twój organizm poprzez uczucie głodu domaga się ich.
Jeżeli chodzi o dietę, to rozplanuj sobie czas w ciągu dnia, aby w stałym odstępie czasu spożyć 5 posiłków. Pierwszy powinien być około godziny po przebudzeniu, ostatni do 3 godzin przed pójściem spać. Aby dokładnie ustalić ilość spożywanej energii i składników odżywczych, radziłabym skonsultować się z dietetykiem. Każdy posiłek powinien składać się z porcji węglowodanów, warzyw, białka i „dobrych” tłuszczy. „Dobre” tłuszcze to te, które pochodzą z olejów roślinnych, najlepiej tłoczonych na zimno (jednak nie można na nich smażyć) oraz z ryb, orzechów, avocado, siemienia lnianego. Węglowodany wybieraj złożone np. zamiast białego, pszennego chleba – pełnoziarnisty, zamiast jasnego makaronu - ciemny, biały ryż zamień na brązowy, wybieraj grube kasze: gryczana, pęczak, jaglana. Unikaj tłustych mięs, staraj się wybierać dobrej jakości jasne mięso (drobiowe), świeże ryby, chude wędliny parzone bądź pieczone (najlepiej własnego wyrobu). Słodkie jogurty zastąp naturalnymi, ale z owocami, które sama rozdrobnisz i dodasz do jogurtu. Zamień słodycze na słodkie i zdrowe zamienniki np. ciastka owsiane, gotowe musli na granolę, którą sama zrobisz (płatki owsiane, orzechy, odrobina miodu). Słodzone napoje gazowane zamień na wodę niegazowaną z dodatkiem plasterków cytryny, pomarańczy, z odrobiną imbiru. Najważniejsze jest to, abyś nie sięgała po rygorystyczne, wymyślne i niestety modne diety, ale starała się spożywać posiłki zdrowe, zróżnicowane.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta