Kamica nerkowa moczanowa - co jeść, a czego unikać? [Porada eksperta]

2014-07-23 14:46

Miesiąc temu dowiedziałam się, że mam kamicę nerkową moczanową. Czy mogłabym prosić, by Pani podała mi produkty, które mogę jeść, a których nie powinnam? Proszę o pomoc, ponieważ boję się jeść! Atak kamieni jest tak bolesny, że mdleję z bólu a żaden lekarz nie podał mi diety, którą powinnam stosować.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Oczywiście mogę podać produkty, na które powinna Pani uważać oraz te, które są zalecane. Dobrze, że napisała Pani o rodzaju kamieni nerkowych, gdyż jest to kluczowe przy doborze diety.

Praktycznie rzecz ujmując nie powinna Pani jadać produktów takich jak:

podroby, wieprzowina, baranina, szproty, śledzie, sardynki, czekolada, kakao, mocna herbata, mocna kawa naturalna, orzechy, nasiona roślin strączkowych, zupy gotowane na wywarach mięsnych, kostnych i grzybowych. Ponadto warto ograniczyć stosowanie soli kuchennej, mieszanek przyprawowych, zup i sosów typu instant oraz słonych przekąsek.

Za to spokojnie może Pani jadać: owoce cytrusowe, soki owocowe, ziemniaki, mleko, chude sery twarogowe, miód.

Istotne jest także, aby piła Pani duże ilości płynów, najlepiej ponad 30 ml/kg masy ciała dziennie.Zalecane są przede wszystkim: woda stołowa, woda przegotowana, słaba herbata. Powinna Pani szczególnie zwrócić uwagę na picie także w godzinach wieczornych, szczególnie przed snem (rozcieńczają one mocz i zapobiegają tworzeniu się kamieni).  Powodzenia!

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta