Która bułka jest zdrowsza: grahamka czy razowa? [Porada eksperta]
Czy bułka razowa jest lepsza od grahamki? Która ma więcej wartości odżywczych?
Bułka razowa jest uzyskiwana z mąki żytniej lub pszennej z całych ziaren (razem z osłonką, typ 2000). Natomiast graham z mąki pszennej z pełnego przemiału (typ 1800) co oznacza, że jest bardziej oczyszczona ze składników odżywczych niż bułka razowa (ale nie aż w tak dużym stopniu). Oznacza to, że w bułce razowej będzie trochę więcej błonnika w porównaniu z graham. Bułka graham będzie miała więcej białka i węglowodanów, a mniej błonnika. Nie można wybrać bułki, która byłaby lepsza, wszystko zależy indywidualnie od stanu zdrowia osoby i jej potrzeb. Pozdrawiam serdecznie
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta