Mam 15 lat i potrzebuje pomocy [Porada eksperta]
Witam mam na imię Magda, mam 15 lat, i ważę 77 kg. Chodziłam kiedyś do dietetyka ale wypisywał mi tylko jakieś suplementy, które pomogły i w tedy schudłam 10 kg, ale co z tego jak kiedy je odstawiłam zaczęłam przybierać na wadze i to co zgubiłam to przybrałam, i nawet więcej. Mam duży problem ze schudnięciem ponieważ nie podjadam, nie lubię jeść za bardzo słodyczy, jem warzywa i zamiast chudnąć to tyję. Chciałabym schudnąć w okolicach ud i na brzuchu chociaż on nie jest moim kompleksem bo nie jest aż taki zły, najgorsze są dla mnie uda. Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem jak sobie z tym poradzić.
Witaj Magdo, Jeżeli wykonywałaś badania i wszystko w organizmie jest w porządku tzn. nie ma żadnych zaburzeń metabolicznych czy hormonalnych, które mogłyby ograniczać szanse na zmniejszenie masy ciała to warto dokładniej przyjrzeć się jedzeniu. Czasem wydaje nam się, że zdrowo się odżywiamy, a przy głębszej analizie widać pewne błędy. Dobrze by było gdybyś stworzyła dzienniczek, w którym będziesz zapisywać wszystko to co jesz, w jakich ilościach i w jakich porach. To daje świetny obraz naszego żywienia. Po kilku dniach zrób sobie tzw. "rachunek sumienia". Przyjrzyj się dokładnie swoim zapiskom. Czy są słodycze albo dodatkowe produkty jedzone między posiłkami? Zaznacz mazakiem to co będziesz uważała, że należy poprawić. Po około 7 dniach zważ się. W kolejnym tygodniu jedz to co w zeszłym tylko bez zaznaczonych mazakiem produktów. Pod koniec tygodnia zważ się ponownie i zobacz czy waga poszła w dół. Jak wszystko się uda to postaraj się stopniowo wprowadzać poniższe zasady: Jedz 5 posiłków co 2,5-3 godziny. Ważne jest aby dostosować jedzenia do planu dnia. Każdego wieczoru musisz zaplanować, co będziesz jadła jutro. Zawsze zabieraj do szkoły II śniadanie i buteleczkę wody. Jeżeli masz dużo szkolnych zajęć weź co najmniej dwie przekąski. Nie kupuj ulubionych smakołyków, które mogłyby Cię kusić, ani jedzenia na tzw „zapas. Staraj się jeść jak najbardziej naturalnie tzn wybieraj produkty nieoczyszczone, niebarwione i nieprzetworzone np. otręby, płatki owsiane, amarantus, grube kasze, chleb razowy na zakwasie dziki, brązowy, naturalne produkty mleczne -czyli kefiry, jogurty naturalne, maślanki. Gotowane, grillowane lub pieczone mięso - najlepiej białe, tzn. indyk i kurczak (bez skóry). Ryby - bez panierki, grillowane, smażone, pieczone w folii także jako dodatek do sałatek, kanapek i oczywiście warzywa oraz owoce. Produkty o których zapominamy to słodkie napoje, fast foody, słodycze, słodkie owocowe jogurty, lody, dania smażone w panierkach, białe i cukiernicze pieczywo
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta