Przede wszystkim radziłabym udać się na wizytę do dietetyka, który rozplanuje pani dokładny plan żywieniowy, aby jak najlepiej wspomóc od strony żywieniowej leczenie nefrologiczne. W pani przypadku zalecane są chudy nabiał, ryby i chude mięso. Spożycie sodu, który zatrzymuje wodę w organizmie, wywołuje zwiększone pragnienie, obrzęki i nadciśnienie, więc należy go ograniczyć. Trzeba unikać wszystkich produktów zawierających sól i glutaminian sodu (konserwy, marynaty, wędliny, przetwory mięsne, produkty wędzone, sery żółte, kiszonki, koncentraty spożywcze z dodatkiem glutaminianu sodu (kostki rosołowe, zupy i sosy z proszku, jarzynka, vegeta). Nie należy też dosalać potraw. Wydzielanie przez chore nerki fosforu jest utrudnione, dlatego fosfor może się gromadzić w organizmie. To zaś może prowadzić do odwapnienia i osteoporozy. Dlatego należy unikać jedzenia produktów zawierających dużo fosforu, takich jak: sery żółte, topione, żółtko jaja, mleko, mięso, podroby, rośliny strączkowe, kakao i czekolada. Pani posiłki powinny być zbilansowane i pełnowartościowe. Warto również zwrócić uwagę na poziom wapnia, żelaza. Często chorobom nerek towarzyszy anemia.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta