Tkanka tłuszczowa wisceralna (trzewna) kumulująca się wokół trzewi sprzyja rozwojowi zespołu metabolicznego. Wynika to z tego, że tkanka tłuszczowa trzewna jest bardziej aktywna metabolicznie niż tkanka podskórna. Innymi słowy wytwarza duże ilości związków zwanych adipokinami, uwalnia także zmagazynowane kwasy tłuszczowe do krążenia wrotnego, co może mieć szereg niekorzystnych konsekwencji.
Ponadto tkanka tłuszczowa trzewna jest bardziej aktywna hormonalnie niż tkanka podskórna Niektóre z wydzielanych przez tkankę tłuszczową adipokin mogą stymulować rozwój blaszki miażdżycowej, zaburzać działanie insuliny doprowadzając do insulinooporności, przyczyniać się do postępującej deregulacji gospodarki hormonalnej i energetycznej organizmu. Dlatego też powinno być jej w organizmie niewiele.
Nie wiem jakie badanie miał Pan robione oraz jakim analizatorem. Co oznacza "6" ? Czy jest to ilość litrów, kilogramów? Czy ustalony przez producenta sprzętu "poziom". W najbardziej popularnych analizatorach takich jak "Tanita" poziom 6 jest prawidłową wartością. Graniczny wskaźnik to 13, jednak nie wiem na jakim analizatorze był Pan badany. Myślę że najlepiej poprosić dietetyka/specjalistę wykonującego badanie o interpretację wyniku.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta