Na początku zauważyła Pani taką dużą różnicę w wadze, ponieważ w tym etapie traci się głównie wodę i zmagazynowane w wątrobie i mięśniach cukry, a ich łatwiej się pozbyć niż tkanki tłuszczowej. Moim zdaniem Pani zbyt radykalnie ograniczyła ilość spożywanych kalorii. Jeśli wcześniej jadła ich Pani dużo więcej, to szok dla organizmu. Prawdopodobnie schudnie Pani szybciej, jednak będzie to obciążone efektem jo-jo w przyszłości.
Może na początek niech spożywa Pani te 1700 kcal, a wraz ze zmniejszeniem wagi może je Pani zmniejszyć do 1500 kcal. Poza tym minimalna ilość wody, jaką powinna Pani dostarczać to 30-35 ml na kilogram masy ciała. Śniadanie dobrze jest jeść w ciągu godziny od wstania. Jest to posiłek wysokowęglowodanowy i wysokobiałkowy. Generalnie na diecie redukcyjnej źródłem węglowodanów powinny być warzywa, pełnoziarniste pieczywo, kasze, ryż brązowy.
Warzywa powinna Pani dokładać do każdego posiłku. Białko może Pani dostarczać z rybami, chudym mięsem, jakim jest indyk, kurczak, chude części wołowiny i cielęciny, strączki (soczewica, ciecierzyca, fasola), chude twarogi, jogurty naturalne, kefiry i maślanki. Tłuszcze, jakie może Pani jeść, to orzechy, nasiona i oliwa z oliwek, dobrze jak są dodawane do potraw na zimno. Korzystnymi metodami obróbki cieplnej będzie gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w folii, grillowanie bez tłuszczu. Proszę unikać smażenia z dużą ilością tłuszczu, słodkich napojów, słodyczy i wysokoprzetworzonej żywności. Kolacje powinna Pani jeść najpóźniej 2 godziny przed snem. Jest to posiłek niskowęglowodanowy i wysokobiałkowy. Proszę nie jeść w kolacji owoców, gdyż zawierają węglowodany proste, które odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta