Odchudzanie u sportowca [Porada eksperta]
Jestem 16-letnią dziewczyną. Od ok. 6 klasy podstawówki trenowałam dosyć profesjonalnie lekką atletykę, głównie sprinty. Dzięki temu nabrałam sporej masy mięśniowej, szczególnie na nogach i pośladkach, i sylwetki typowej sprinterki. Rok temu musiałam porzucić treningi i od tamtego czasu obserwuję przyrost tkanki tłuszczowej, głównie na pośladkach, biodrach i udach. Mam 158 cm wzrostu i ważę 50 kg. Bardzo chciałabym wyszczupleć, zmniejszyć tkankę tłuszczową, która się zebrała, a także mięśniową. Teraz, gdy już nie trenuję, nie potrzebuję tak rozbudowanych mięśni. Zaczęłam próbować głodówek, ale przeczytałam w internecie, że najlepszą dietą jest po prostu regularne spożywanie zbilansowanych posiłków. Czy w moim przypadku też może się to sprawdzić? Czy byłabym w stanie pozbyć się w jakiś sposób zbędnych mięśni i przede wszystkim tłuszczu?
Faktycznie głodówki to bardzo kiepski pomysł na tracenie wagi. Wtedy rzeczywiście może dojść do rozkładu nie tylko tłuszczu, ale i mięśni, a po jej zakończeniu do ponownego zsyntetyzowania już samego tłuszczu. Tym sposobem ciało nabiera objętości, a metabolizm spowalnia. Dlatego też ani głodówka, ani restrykcyjna dieta nie są rekomendowane.
Mięśnie to bardzo ważny element twojego ciała, to one przyspieszają metabolizm. Im masz ich więcej, tym więcej możesz jeść. Postaraj się wprowadzić zarówno zdrowe żywienia, jak i codzienną lekką aktywność. Wtedy ciało będzie dobrze wyglądać. Warto, abyś popracowała nad zdrowymi nawykami żywieniowymi. Staraj się jeść regularnie, 4-5 posiłków. Unikaj żywności wysokoprzetworzonej, przekąsek słonych i słodkich, wieczornego jedzenia, słodkich napojów. Wybieraj produkty naturalne, przede wszystkim warzywa, owoce o niskim indeksie glikemicznym, strączki, mięso (gotowane, pieczone lub grilowane - bez panierek i ciężkich sosów), ryby, orzechy, pestki, nasiona kasze i i produkty pełnoziarniste. Do picia wybieraj wodę z miętą, limonką, herbatę zieloną, roibos, napary ziołowe. Unikaj soków i słodkich płynów. Postaraj się przez tydzień prowadzić dzienniczek żywieniowy. Dokładndie notuj w nim, co zjadłaś i o jakiej porze.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta