Odżywianie przy wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego [Porada eksperta]
Jestem chory na wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Nastąpiła remisja i wszystko jest dobrze. Lekarz prowadzący zalecił mi spożywanie potraw gotowanych lub przygotowanych na parze. Absolutnie nic surowego, żadnych surowych warzyw i owoców. Kazał także unikać pokarmów zawierających dużo błonnika. Jakie produkty zawierają mało, a jakie dużo błonnika? Nie chodzi mi o konkretne potrawy tylko produkty, owoce, warzywa, żebym mógł je ograniczyć lub zwiększyć spożywanie.
Obecnie uważa się, że żywienie w okresie remisji nie powinno w zasadniczy sposób odbiegać od racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Poszczególni chorzy w różnorodny sposób reagują na ten sam sposób żywienia i każdy z nich, obserwując reakcję własnego organizmu na poszczególne składniki pożywienia, powinien wypracować najwłaściwszą dla siebie dietę. Dieta powinna być urozmaicona, łatwo przyswajalna i dostarczać do organizmu wszystkie niezbędne substancje odżywcze.
Z ostrożnością należy spożywać warzywa wzdymające (suche nasiona bobu, grochu, fasoli, soi, kalafior, brokuły, świeże ogórki, kapusta). Owoce zawierające drobne pestki (np. truskawki, agrest, porzeczki, maliny, jagody, jeżyny, poziomki itp.) mogą powodować mechaniczne podrażnienie śluzówki jelita. Z tych samych przyczyn ostrożnie należy włączać do diety orzechy i migdały, które nie tylko podrażniają jelita, ale są również jednymi z silniejszych alergenów. Ostrożnie trzeba też jeść owoce suszone i unikać ciężkostrawnych potraw.
Należy ograniczyć spożywanie błonnika, którego duże ilości znajdują się w pełnoziarnistym chlebie, np. razowym, kaszach (gryczana, jęczmienna) i warzywach (kukurydza, korzenne). Błonnik jest ważny w diecie, więc można go dostarczać z młodymi warzywami. Jeśli jemy owoce, to bez skórek, pestek i dobrze, żeby były w formie płynnej i półpłynnej. Najlepszymi sposobami obróbki produktów jest gotowanie, gotowanie na parze, pieczenie w foli bez tłuszczu. Warto też dodać, że niektórzy pacjenci źle reagują na mleko krowie i gluten. Dlatego polecam obserwację organizmu także pod tym kątem.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta