Opuchnięte kostki i dna moczanowa - jaką dietę stosować? [Porada eksperta]
Od niedawna choruję na dnę moczanową, strasznie puchną mi kostki i nogi. Czy imbir pomógłby mi? Może udałoby się pozbyć nadwagi, ponieważ już 18 lat choruję na astmę oskrzelową i nie mogę uprawiać intensywnego sportu. Nie narzekam na brak ruchu, ale jednak nie chudnę.
Dieta przy dnie moczanowej powinna być dietą z ograniczeniem mięsa, tłuszczu i wyeliminowaniem podrobów: wątróbki, nerek oraz móżdżku, jako pokarmów szczególnie bogatych w puryny. Ważny jest spsób przygotowywania posiłków.
- Mięso - przede wszystkim gotowanie w dużej ilości wody.
- Ziemniaki, makarony, kasze - gotowanie.
- Zupy - gotowane na wywarach warzywnych (absolutnie nie na mięsie).
- Warzywa - gotowane na parze, duszone, grillowane lub na surowo, doprawiane oliwami.
- Sosy chude, z jogurtu naturalnego z dodatkiem gotowych przypraw. Unikaj ciężkich zawiesistych sosów, zagęszczanych dużą ilością mąki i zasmażką. Unikamy tez sosów mięsnych, gulaszy, bigosu itp.
Z diety należy wykluczyć też galaretki mięsne, nóżki, sardynki, śledzie, suche strączkowe (groch, fasola, soczewica, bób). Niestety bogate w kofeinę używki tj. kawa, herbata, kakao także muszą być wykluczone. Dotyczy to także alkoholu, a szczególnie piwa.
Aby schudnąć powinna Pani jeść regularnie co 3 godziny, ostatni na 3-4 godziny przed snem. To sprzyja nie tylko odchudzaniu, ale także zmniejsza zatrzymywanie w ustroju kwasu moczowego. Posiłki w większości powinny być gotowane w wodzie lub na parze, rzadziej pieczone i smażone.
Z warzyw powinna pani unikać szpinaku, rabarbaru, szczawiu, jarmużu, suchych nasion strączkowych.
Mając dnę moczanową rzadziej może Pani jadać:
- takie jak ryby dorsz, karp, łosoś, pstrąg, makrela, sandacz, sardynka, sola, szczupak, szproty, śledź;
- skorupiaki (krewetki);
- brokuły, brukselka, groszek zielony, kalafior, kukurydza, papryka, szpinak, por, grzyby (boczniaki, borowiki, pieczarki).
Produkty zalecane przy dnie moczanowej to:
- nabiał (mleko, sery białe, kefir),
- zboża (makaron, pieczywo),
- śmietana do 12%,
- pozostałe warzywa i owoce,
- ziarna i orzechy.
Powinna Pani też jeść mniej o około 500 kcal niż wynika to z Pani zapotrzebowania energetycznego.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta