Najwyższą moc sycącą ma białko, także do owsianki można dodać np twaróg, jogurt grecki o podwyższonej ilości białka. Płatki powinny być mieszane, mogą to być tak jak jadasz do tej pory: gryczane, żytnie, owsiane, jęczmienne, ale także jaglane, z amarantusa, oraz kasze np jaglana, komosa ryżowa. Warto dodawać też orzechy (włoskie, laskowe, nerkowce), nasiona lnu nasiona szałwii hiszpańskiej lub pestki słonecznika lub dyni, świeże i suszone owoce. Można dodawać także mus migdałowy, kakao lub miód. Nie wiem ile ważysz i jaki masz poziom aktywności, ale przeciętnie śniadanie powinno dostarczać około 500 -600 kcal.
A oto propozycja: CZEKOLADOWO- BANANOWA OWSIANKA: Płatki mieszane po 10g (owsiane, gryczane, jaglane, jęczmienne) - 4 łyżki, mleko - szklanka, ser biały chudy 100g, kakao ciemne - czubata łyżeczka, miód - łyżeczka, banan - sztuka, suszona żurawina - łyżka, orzechy włoskie (posiekane) - łyżka, cynamon - szczypta, imbir - szczypta. Sposób przygotowania: płatki , kakao, miód, cynamon i imbir wsypujemy do mleka. Gotujemy, a pod koniec gotowania dodajemy twaróg. Mleko z płatkami przelewamy na talerz - wrzucamy pokrojonego banana, żurawinę i orzechy.Wartość odżywcza porcji owsianki: Energia: 575 kcal, Białko: 34 g, Tłuszcz: 15 g, Węglowodany: 79,5 g, Błonnik pokarmowy: 6 g, Cholesterol: 18,4 mg. Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta