Płatki owsiane - jak jeść? [Porada eksperta]

2013-04-05 15:29

Jak najlepiej spożywac płatki owsiane?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Panie Ireneuszu, Płatki owsiane to bogactwo witamin i składników mineralnych. Można jeść je w postaci owsianek, placków owsianych, tzw. surówek piękności, jako dodatek do wypieków i ciasteczek. Aby były jak najlepiej strawne warto je moczyć wraz z płatkami gryczanymi i sokiem z cytryny kilka godzin przed spożyciem. Taki zabieg powoduje zminiejszenie ilości kwasu fitynowego. Kwas fitynowy zawarty w płatkach owsianych blokuje biodostępność związków mineralnych, takich jak wapń, żelazo, cynk czy magnez. Ponadto kwas fitynowy blokuje pepsynę - enzym niezbędny do trawienia białek oraz amylazę niezbędną do przetwarzania skrobii w cukier czy trypsynę.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta