Pieczenie w przełyku i żołądku - jaka dieta? [Porada eksperta]
Od dziecka nie używam masła, kanapki spożywam na "sucho". Czy niejedzenie masła ma jakiś negatywny wpływ na przewód pokarmowy? Jaką dietę zastosować, kiedy mam pieczenie w przełyku, żołądku? Ostatnio leczyłem lamblię Metronidazolem. Ratuję się Ranigastem, ale pomaga na krótko.
Spis treści
Jeśli chodzi o dietę, to powinien pan spożywać posiłki regularnie (5-6 posiłków na dzień) co 2-3 godziny. Powinny mieć one małą objętość. Kolacja powinna być spożywana nie później niż 2-3 godziny przed snem.
Pieczenie w przełyku i żołądku - wskazówki dotyczące odżywiania
Należałoby zmienić dietę pod kątem ograniczenia produktów, które powodują nadmierne wydzielanie soku żołądkowego. Powinno unikać się ostrego przyprawiania potraw, używania przypraw korzennych, tłustego mięsa (np. wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna), najlepiej zastąpić je chudymi (drób, cielęcina). Unikać powinno się też warzyw kapustnych, cebuli, czosnku. Powinno ograniczyć się słodycze oraz fast food. Nie powinno spożywać się też alkoholu, a należy – wodę, jednak tylko tę niegazowaną. Woda gazowana może zwiększyć objawy dyskomfortu. Mocna herbata, mięta i kawa również powinny ulec ograniczeniu. Należy też unikać produktów smażonych, a spożywać te gotowane, pieczone (bez dodatku tłuszczu). Jeśli objawy nie przejdą, można skonsultować się z lekarzem.
Samo niespożywanie masła nie ma negatywnego wpływu na organizm. Co najwyżej gorzej będą wchłaniać się witaminy A, D, E oraz K rozpuszczalne w tłuszczu.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta