Prawidłowe odżywianie przy raku żołądka [Porada eksperta]

2013-11-21 13:49

Jak powinno wyglądać prawidłowe odżywianie osoby, która ma nowotwór żołądka z przerzutami na węzły, wątrobę, kości miednicy? Obecnie przyjmuję chemię w tabletkach 2 razy dziennie po 3 tabletki Xselody 500 mg wraz z heparegen 3 razy po 1 tabletce. Jest to słaba chemia, gdyż czekamy na wyniki za 9 dni, czy mam w nowotworze odpowiedni gen, który pozwoli do zastosowania na nim chemii tradycyjnej. Nadmieniam, że drastycznie chudnę i słabnę, boję się, że nie dostanie chemii. Po tym mam duże bóle w okolicy brzucha. Nie mam apetytu, a jak już bym coś zjadł, to czy te produkty są niezdrowe: np. ziemniaki, kawałek mięsa, gotowaną kapustę. Lekarz zalecił dietę węglowodanową, aby nie wytwarzać dużo cukru (niski IG).

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Choć nie ma jednej uniwersalnej diety dla osób z chorobami nowotworowymi, to istotne jest, aby dieta była bogatoodżywcza. Odżywienie pacjenta decyduje o dalszej terapii. Jadłospis powinien być ułożony tak, aby w ciągu dnia chory spożywał zarówno kasze, gotowane mięso i ryby, oleje jak i warzywa i owoce ze wszystkich grup.

Warzywa są niezastąpionym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią przed rozwojem nowotworów. Posiłki należy spożywać w małych porcjach, przynajmniej 5 razy dziennie. W nowotworze żołądka, często konieczne jest podawanie warzyw i owoców w postaci purée, przecierów niskocukrowych lub kisieli i galaretek. Dieta powinna zawierać małą ilość błonnika pokarmowego, sporo białka i tłuszczy omega 3.

Należy w miarę możliwości wybierać młode, delikatne warzywa, usuwać pestki i skórki oraz wykluczyć z jadłospisu takie, które zawierają dużo włókna, np. kapusta i seler (chyba że pacjent dobrze się po nich czuje).

Należy zdecydowanie unikać rygorystycznych zakazów dotyczących składu diety. Jadłospis nie powinien zawierać produktów, których chory nie toleruje. Kiedy chory nie ma apetytu można sięgnąć po specjalistyczne preparaty uzupełniające dietę, np. Nutridrinki. Polepszy to znacznie samopoczucie chorego i pozwoli zaakceptować dietę.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta