Przykładowy jadłospis przy wysokim poziomie trójglicerydów [Porada eksperta]
Czy mogłabym prosić o podanie przykładowej tygodniowej diety przy wysokim poziomie trójglicerydów?
Przesyłam kilka propozycji.
Zestaw 1.
Śniadanie: pumpernikiel z twarogiem, szczypiorkiem i pomidorem (1,5 kromki, 4 plastry twarogu chudego, 2 łyżki mleka 0,5%, 2 łyżki szczypiorku, 3 plastry pomidora). II śniadanie: jogurt z miodem, orzechami i bananem (1/2 szkl. jogurtu naturalnego 2%, 1 łyżeczka orzechów włoskich, mały banan). Obiad: indyk duszony z warzywami i ryżem brązowym ( 40g ryżu brązowego gotowanego, 270g piersi z indyka, kalafior 100g, brokuły 120g, 1 szkl. pomidorów z puszki, 15g oleju rzepakowego, 1 ząbek czosnku, szczypta ostrej papryki, pieprzu, natki pietruszki; usmażyć pokrojonego w paseczki indyka na oleju, dodać warzywa i pomidory z puszki, posypać natką). Podwieczorek: gruszka pieczona z jabłkiem z rodzynkami suszonymi (owoce goi), herbata cynamonowa (1 gruszka, 1 jabłko, 1 łyżka owoców goi). Kolacja: sałata z fetą i tuńczykiem, podawana z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego (sałata 100g, 3 plastry sera feta, 4 łyżki tuńczyka w sosie własnym, 100g pomidorków koktajlowych, 1/2 papryki zielonej, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, do smaku: sok z cytryny, pieprz, 1 grzanka z pieczywa pełnoziarnistego).
Zestaw 2.
Śniadanie: pieczywo z soją, koperkiem i łososiem, sok pomidorowy (3 kromki pełnoziarnistego pieczywa, masło 5g, 2 łyżki koperku, 5 plastrów łososia, 200ml sok). II śniadanie: wafle ryżowe z miodem, jabłko, herbata cynamonowa (2 wafle, 1,5 łyżki miodu , jabłko). Obiad: filet z dorsza duszony z marchewką, brokuły, ziemniaki (300g fileta z dorsza, 1 łyżka oliwy, 2 marchewki, 180g brokułów, 3 ziemniaki, koper). Podwieczorek: koktajl malinowy z dynią (1 szkl. maślanki naturalnej 2%, 1 szkl. malin, nasiona dyni 10g). Kolacja: sałatka caprese (1 duży pomidor 200g, 90g mozzarelli, sól, pieprz, bazylia (świeże listki), 1 łyżka oliwy z oliwek).
Zestaw 3.
Śniadanie: pumpernikiel z polędwicą z indyka, ogórkiem kiszonym i pomidorem (2 kromki, masło 5g, 6 plasterków wędliny, ogórki kiszone, 3 plastry pomidora). Drugie śniadanie: jogurt truskawkowy z orzechami laskowymi (3/4 szkl. jogurtu naturalnego 2%, 1 szkl. truskawek (mrożone), 9 sztuk orzechów). Obiad: wołowina duszona z pieczarkami, kasza jęczmienna, fasolka szparagowa (220g polędwicy wołowej, 9 małych pieczarek, 1 pomidor bez skórki, mała cebulka, 1/2 szkl. startego selera, 1/2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 szkl. bulionu lekkiego, natka pietruszki, przyprawy do smaku, 40g kaszy jęczmiennej ugotowanej, fasolka (mrożona) 180g. Podwieczorek: miks owoców, herbata zielona (gruszka z jabłkiem i mandarynką). Kolacja: twaróg z łososiem i koperkiem, sok pomidorowy (chudy twaróg 120g, 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego, 4 plastry wędzonego łososia, 2 łyżki koperku, 2 kromki pieczywa ze słonecznikiem).
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta