Różne wyniki testów na alergię pokarmową [Porada eksperta]
Pierwszy z nich nie wykazał pszenicy jako alergenu. Natomiast drugi wskazał na pszenicę i dodatkowo gluten. Czy spożywając bułki z wytwórni ekologicznej i mając gwarancję, że są też bezglutenowe oraz bez skrobi pszenicznej mogę je bezpiecznie dla zdrowia jeść? Czy spełniają wszystkie wymagania? Uwaga, w pierwszym laboratorium próbka nie była sprawdzana osobno na gluten. Czy nietolerancja pszenicy - opóźniona nawet po 24 godzinach może być i z powodów innych, gdyż zawiera wiele innych składników np. skrobię? Uprzejmie proszę o odpowiedź, Marcin kalinowski.
Podejrzewam, że ma Pan nadwrażliwość (nietolerancję) na gluten (gluteilny, gliadyny, prloamin) oraz białka pszenne inne niż gluten. Bezpieczne będą więc zboża inne niż pszenica i bezglutenowe, czyli: proso, kasza jaglana, bezglutenowe płatki owsiane, kasza gryczana, ryż, kukurydza, ciecierzyca, soczewica, proso, groch, ziarno prosa boliwijskiego, sorgo, soja, tapioka i dziki ryż. Mąka z wielu wymienionych ziaren jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością. Niektóre, jak np. mąka ryżowa czy kukurydziana, bywają dostępne również w zwyczajnych sklepach.
Aby polepszyć strukturę produktów niezawierających glutenu, korzysta się z jednego lub większej liczby dodatkowych składników, np.: gumy ksantanowej, gumy guar (czasami działa przeczyszczająco) oraz metylocelulozy. Substancje te można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością lub specjalistycznych sklepach zaopatrzenia gastronomicznego.
Powinien Pan natomiast unikać pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa glutenowego, pszenicy durum, orkisz (spelta) i kamutu, kaszy manny, bulgur i kuskus. Pozdrawiam.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta