Słodziki: Czy słodzik jest rakotwórczy? [Porada eksperta]
Witam serdecznie, mam pytanie co do słodzika, od kilku lat stosuję go zamiast cukru, czy on jest bezpiecznym środkiem słodzącym, czy jest rakotwórczy? Proszę o poradę.
Witam!
Pani Małgorzato, dziękuję za ciekawe pytanie. Nie sprecyzowała Pani jednak jaki konkretnie słodzik ma Pani na myśli, dlatego też podejdę do tematu bardziej ogólnie. Substancje słodzące czyli tzw. słodziki, coraz częściej stanowią zamiennik cukru gdyż posiadają znacznie obniżoną wartość kaloryczną w stosunku do standardowego cukru czyli sacharozy. Zasady stosowania substancji słodzących są ustalone w Europejskiej Dyrektywie 94/35/EC "o środkach słodzących do użytku w produktach spożywczych". Dyrektywy tej nie stosuje się w przypadku żywności mającej naturalne właściwości słodzące, takiej jak cukier, miód czy syrop klonowy.
W Polsce jedynie aspartam oraz acesulfam K, mogą być stosowane w produktach powszechnego użycia. Aspartam (E-951) choć uważany jest za bezpieczną substancję słodzącą i stosowany jest w produkcji środków dietetycznych, podejrzewany jest o działanie kancerogenne. Słodziki składające się z aspartamu mogą być stosowane do przyrządzania tych potraw, których temperatura przygotowywania nie przekracza 100 stopni, w wyżej temperaturze aspartam traci swoje właściwości słodzące oraz dochodzi do powstania szkodliwych związków. Z kolei acesulfam K (E-950) jest odporny na ogrzewanie, dlatego też znalazł zastosowanie w produktach spożywczych poddawanych obróbce cieplnej. Spośród polioli dopuszczono do stosowania przy produkcji gum do żucia, lodów, ciast oraz innych wyrobów cukierniczych sorbitol, mannitol oraz ksylitol (naturalny cukier brzozowy). Sorbitol zalecany jest jako dodatek do żywności specjalnej dla diabetyków oraz syropów, cukierków, czekolad, gum do żucia oraz wyrobów żelowych. Zbyt duże ilości sorbitolu mogą spowodować wystąpienie biegunki. Ksylitol używany jest głównie do produkcji gum do żucia, karmelków twardych oraz żywności dietetycznej, niskokalorycznej, przeznaczonej dla diabetyków.
Z naturalnych substancji intensywnie słodzących w Polsce dopuszczona do obrotu jest taumatyna oraz od 1 grudnia 2011 roku również stewia. Naturalny środek intensywnie słodzący jakim jest stewia (E 960) jest bezpieczny do stosowania zarówno przy diecie odchudzającej oraz w codziennym żywieniu, gdyż praktycznie nie zawiera kalorii. Stosowanie stewii jest bezpieczne, ponadto ma ona działanie prozdrowotne. Stewia, jako niskokaloryczny zamiennik cukru może być stosowana przez osoby pragnące pozbyć się dodatkowych kilogramów, diabetyków i osoby chore na fenyloketonurię. Również taumatyna (E-957) jest uznawana za środek bezpieczny. Wartość energetyczna taumatyny jest niska i wynosi ona 4kcal/g. Taumatyna jest uważana za najsłodszą naturalną substancję intensywnie słodzącą w przemyśle spożywczym. Ponadto posiada ona działanie maskujące odczucie goryczy, wzmacnia aromaty cytrusowe. Z kolei sacharyna (E-952) czyli sztuczna substancja słodząca nie dostarcza w ogóle kalorii ale jest podejrzewana o działanie kancerogenne.
Mam nadzieję, że trochę przybliżyłam temat.
Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta