Przede wszystkim powinieneś ograniczyć produkty z wysokim indeksem glikemicznym, czyli wszystkich produktów dosładzanych tj słodkie napoje, słodycze, białe pieczywo, pieczywo cukiernicze, biały ryż i makaron, słodkie jogurty.
Dlaczego należy ograniczyć produkty z wysokim IG?
Dlatego, że powodują wyższy wyrzut insuliny, a hiperinsulinemia (czyli wysoki poziom insuliny we krwi) wpływa na rozwój trądziku. Aby zgłębić temat warto wiedzieć, że odbywa się to poprzez drogi przekaźnikowe retinoidów, androgeny oraz insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (IGF-1).
Poza tym powinieneś unikać produktów bogatych w tłuszcze zwierzęce: tłustych mięs, tłustych wędlin, smalcu, słoniny, boczku, tłustych wyrobów garmażeryjnych, tłustych sosów, zasmażek, a także żywności z barwnikami, aromatami i wzmacniaczami smaku. Ograniczyć należy także produkty mleczne, szczególnie słodkie mleko. Z jadłospisu powinieneś wyłączyć także ostre potrawy z dużą zawartością pieprzu, ostrej papryki, chili i octu spirytusowego czy ostrych sosów.
Ograniczeniu ulegnąć powinna także ilość soli w jadłospisie. Nadmiar soli wydzielanej wraz z potem przez skórę drażni gruczoły łojowe. Dodatkowo sól powoduje dojrzewanie zaskórników utajonych.
Trądzik mogą nasilać także mikotoksyny, które powstają w nieświeżych orzeszkach, w źle importowanych owocach i warzywach. Warto zatem jeść produkty niskoprzetworzone. Dużo warzyw, owoców bogatych w polifenole, ryb, świeżych orzechów, pełnoziarnistych produktów. A przede wszystkim pić dużo wody.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta