Wyeliminiowanie nabiału wg FODMAP przy zespole jelita drażliwego [Porada eksperta]
Po wielu badaniach stwierdzono u mnie zespół jelita drażliwego (IBS). Dostałam jakieś tabletki i doktor powiedziała, że mam wyeliminować z diety nabiał (zrezygnować z jogurtów itd.). Ostatnio moim ulubionym deserem były miksowane owoce: banan, jabłko, pomarańcz + jogurt naturalny. Mam bardzo wystający brzuch (najprawdopodobniej przez IBS), nie jestem otyła, ale chciałabym stracić ten brzuszek, no i pozbyć się cellulitu, a same ćwiczenia wiem, że nie wystarczą. Jak ułożyć dietę? Czym zastąpić jogurt naturalny? Czy może jeść zupełnie co innego?
Przy IBS warto zwrócić uwagę nie tylko na mleko/jogurty, ale na pełną listę produktów FODMAP, czyli o małej zawartości fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli. Pełną listę produktów znajdzie pani w Internecie. W pierwszej fazie, trwającej ok. 6–8 tygodni, eliminacji podlegają produkty zawierające duże ilości FODMAP. Po tym czasie w miarę ustępowania objawów IBS przechodzi się do etapu drugiego, w którym dietę można stopniowo rozszerzać o eliminowane do tej pory produkty. Niestety produkty będące źródłem FODMAP przechodzą w postaci niezmienionej do jelit, a to powoduje nagromadzenie płynów w jelicie. W ten sposób dochodzi do przyspieszenia pasażu jelitowego. Po przejściu do jelita grubego podlegają one fermentacji bakteryjnej ze wzmożoną produkcją gazów. Procesy te są odpowiedzialne za uczucie dyskomfortu w rejonie (ból brzucha czy uczucie przelewania), biegunki lub zaparcia i wzdęcia. Przy odstawieniu jogurtów może pani wprowadzić mleko roślinne, np. migdałowe/ryżowe i miksować je z truskawkami czy jagodami.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta