Stolec może mieć żółty kolor w wyniku zwiększonego spożywania produktów spożywczych, zawierających żółte lub pomarańczowe barwniki, jakimi są karoteny. Występują np. w marchwi, karotce, morelach itd. Natomiast śluz najczęściej bywa objawem niespecyficznego zapalenia błony śluzowej jelita i sam w sobie nie jest groźny. Może się pojawić przy zatwardzeniu, lecz również przy biegunce. Wspominana przez Pana wydzielina może też być tłuszczem, który świadczy o zaburzeniu trawienia lub wchłaniania lipidów. Takie stolce mogą być także spowodowane niewydolnością zewnątrzwydzielniczą trzustki. Przyczyną może być też celiakia albo choroba Leśniowskiego-Crohna. Jednak każda z tych chorób objawia się też silnymi bólami brzucha, spadkiem masy ciała, a o tych objawach Pan nie wspomina. Jeżeli jest Pan zaniepokojony powracającymi objawami, proszę udać się do gastroenterologa.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta