Catering dietetyczny a zmiany w posiłkach [Porada eksperta]

2016-07-02 23:33

Obecnie jestem od 3 miesięcy na diecie cateringowej 1200 kalorii, schudłam 4 kg, gdyż na początku podjadałam, ale już trzymam dietę. Mam 32 lata 156 cm wzrostu i ważę 57 kg. W diecie na drugie śniadanie są galaretki, jabłka pieczone, mały kawałek ciasta. Nie najadam się tym i nie smakują mi tego typu rzeczy. Czy mogę sobie ewentualnie ugotować 2 jajka? Gdyż bardzo się nimi najadam i są sycące. Czy jednak nie i czy to miałyby być jajka na miękko, czy na twardo?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Może powinna Pani napisać do firmy cateringowej i poprosić o zmianę drugiego śniadania? Z reguły takie firmy idą na rękę klientom i uwzględniają prośby w przygotowywanych daniach. Może Pani poprosić o niższy indeks glikemiczny posiłku, gdyż galaretki, ciasta są wysoko glikemiczne, czyli następuje szybki wyrzut insuliny do krwi i szybciej czuje się Pani głodna. Oczywiście, może Pani w formie drugiego śniadania zjeść jajko, zawiera ono pełnowartościowe białko, które jest łatwo przyswajalne. Może je Pani zjeść z kromką pełnoziarnistego chleba razowego i z warzywami (papryka, pomidory). Będzie to pożywne i sycące drugie śniadanie. Jajka są także źródłem choliny, która odpowiada za zachowanie zdrowia mózgu. Dodatkowo są też źródłem witaminy D, a w naszej szerokości geograficznej jesteśmy bardzo narażeni na niedobory tej witaminy spowodowane małą ilością słońca w ciągu roku. Zawierają także łatwo przyswajalną luteinę, która odpowiada za dobry wzrok.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta