Regulację wypróżnień można usprawnić poprzez przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów (minimum 30-35 ml na kg/mc) oraz zwiększenie podaży błonnika. Mamy 2 rodzaje błonnika w żywności. Rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny w wodzie. Błonnik rozpuszczalny nie podrażnia ścian przewodu pokarmowego, a lekko przesuwa niewchłonięte resztki pokarmu. Z kolei błonnik nierozpuszczalny, pęcznieje w w wodzie, zwiększa swoją objętość – dzięki czemu reguluje wypróżnianie. Przy zaparciach należy zwiększyć podaż błonnika ( do ok. 40g/dobę) i płynów (minimum 2 litry/ dobę).
Aby przyspieszyć perystaltykę codziennie w diecie powinny znaleźć się produkty zbożowe z pełnego przemiału (grube kasze, razowy i pieczywo, graham, płatki owsiane i otręby), warzywa (brokuły, buraki, marchew, pietruszka, papryka) oraz owoce świeże (awokado, banan, czarne jagody, maliny) i suszone (figi, jabłka, śliwki, morele). Warto też wprowadzić picie przegotowanej wody z miodem lub namoczone śliwki na czczo, niekiedy pomaga wypicie łyżeczki oleju lnianego lub oliwy na czczo lub siemię lniane.
Należy też pamiętać o mlecznych przetworach fermentowanych. Bardzo ważne jest to, aby nie jadł pan bogatych w błonnik produktów w posiłkach zaraz po spożyciu leków. Błonnik może bowiem wchodzić w interakcje z żywnością, obniżając jej wchłanianie. Szczególnie uważać trzeba w przypadku leków antydepresyjnych oraz nasercowych. Istotne są też produkty zapierające, których powinniśmy unikać, należą do nich: biały ryż, banany, mąka pszenna i ziemniaczana, kleiki czy mocna herbata.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta