Córka z nadwagą [Porada eksperta]
Moja córka ma 12 lat, 147 cm wzrostu i 54 kg. Nie jest może otyła, ale na pewno ma nadwagę. Ostatnio zauważyłam, że zaczyna jej to bardzo przeszkadzać.Wiadomo, dojrzewanie i chce się podobać. Lekarka powiedziała, że jest to otyłość typowa mączna, czyli za dużo produktów mącznych. Praktycznie wyeliminowałam to z diety, a je pieczywo ciemne, więcej duszonych i gotowanych rzeczy, ale nie zawsze. Ma bardzo dużo ruchu, bo jest bardzo aktywna. Basen, trenuje teakwondo, do tego lekcje w-f i po lekcjach rower i piłka nożna. Nie siedzi przy komputerze całymi dniami. Może problem tkwi w nieregularnych posiłkach i podjadaniu albo w śmieciowym jedzeniu kupowanym w szkole. Przestałam jej dawać pieniądze do szkoły tylko kanapki, ale i tak najczęściej wyciągam je z plecaka, bo mówi, że nie była głodna.
U tak młodych osób nie należy z pewnością ograniczać ilości spożywanych produktów, a raczej zadbać o ich jakość. Planując jadłospis, należy uwzględnić spożywanie 5 posiłków dziennie, co ok. 3 godziny, najlepiej o stałych porach (co pozwala przyspieszyć metabolizm, a także zapobiega odczuwaniu głodu między posiłkami). Trzeba pamiętać również o tym, aby posiłki przed obiadem (śniadanie i II śniadanie) dostarczały łącznie tyle energii co obiad, a posiłki po obiedzie (podwieczorek i kolacja) mniej energii niż obiad. Należy pamiętać o dostarczaniu organizmowi zarówno białka, węglowodanów, jak i tłuszczy.
Dobrym źródłem białka są: mleko i jego przetwory, chude mięso, ryby, chude wędliny, jaja, a także rośliny strączkowe (ciecierzyca, fasola). Węglowodany, jakie należy uwzględnić w jadłospisie to pełnoziarniste pieczywo (chleb, bułki żytnie lub grahamki), pełnoziarnisty makaron, kasze, ryż, płatki (np. owsiane przygotowane na wodzie lub mleku, a unikać słodzonych płatków śniadaniowych). Trzeba również pamiętać o dostarczaniu organizmowi tłuszczy w postaci oleju (dodawanego np. do sałatki), a także orzechów i nasion słonecznika czy dyni. Ważne jest, aby dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu i wypijać 1,5-2l płynów dziennie – najlepiej niegazowanej wody mineralnej lub niesłodzonych herbat owocowych. Z jadłospisu trzeba wyeliminować: słodycze, desery, miód, dżemy wysokosłodzone, słodkie napoje i. Należy natomiast zwiększyć spożycie warzyw i owoców, które są źródłem witamin i składników mineralnych, a także błonnika pokarmowego, który zwiększa objętość pożywienia, daje uczucie sytości, a nie dostarcza większych ilości energii. Warto również pomyśleć o urozmaiconej formie podawanych posiłków. Jeśli córka przynosi do domu niezjedzone kanapki to może warto spróbować dawać jej do szkoły posiłki w innej formie np. placuszki owsiane, tortille pełnoziarnistą z warzywami i mięsem lub fasolą, humus z pokrojonymi warzywami lub sałatki z warzyw i kaszy lub ryżu oraz mięsa lub ryby. Powodzenia
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta