Przy 1400-1500 kcal może Pani rozłożyć to następująco.
Śniadanie o 7.00, około 400-450 kcal: 3 cienkie kromki chleba razowego na zakwasie cienko posmarowane masłem osełkowym (ok. 270 kcal), sałata, pomidor, 3 rzodkiewki (ok. 6 kcal), 3 plasterki koziego sera (ok. 150 kcal).
II śniadanie o 10.30, około 140 kcal: 2 jabłka pokrojone w ósemki.
Lunch o 13.00 - np. sałatka na zimno przyniesiona w pudełku z domu, około 425 kcal.
Przykładowy Lunchbox: kasza gryczana z filetem z indyka i bakłażanem. Składniki: 50 gramów kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem; ok. 168 kcal), łyżka oleju rzepakowego (ok. 80 kcal), cały bakłażan (ok. 50 kcal), pół cebuli (ok. 15 kcal), natka pietruszki do posypania, 100 gramów fileta z piersi indyka (ok. 84 kcal), marynata do mięsa - sól, ząbek czosnku, koperek, kilka kropel soku z cytryny, kilka kropel sosu sojowego, łyżeczka oliwy (ok. 40 kcal), koperek. Przygotowanie: filet oprószamy solą. Oliwę mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku i przyprawami na pastę. Pastą nacieramy filet, zwijamy w pergamin i odstawiamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie smażymy na suchej patelni (w pergaminie) ok. 2 minuty z każdej strony. Lekko wystudzony filet kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojonego w półtalarki bakłażana. Smażymy, aż bakłażan będzie miękki. Warzywa mieszamy z kaszą gryczaną i indykiem. Posypujemy natką pietruszki.
Podwieczorek o 16.00, 140 kcal: koktajl z niepełnej szklanki maślanki, garści malin (70 g), łyżki otrębów i łyżeczki miodu.
Kolacja o 18-19.00, ok. 250-300 kcal: serek wiejski 200 g (ok. 194 kcal), 6 rzodkiewek (ok. 12 kcal), szczypiorek, dwie kromki żytniego pieczywa chrupkiego (ok. 50 kcal).
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta