Aby dieta była bezpieczna w dłuższym okresie, musi dostarczać składniki pokarmowe z różnych grup produktów. Oprócz warzyw, mięsa i kasz warto wprowadzić roślinne źródło białka, np. soczewicę, fasolę, cieciorkę. W diecie powinny się znaleźć orzechy, pestki, siemię lniane, owoce, ryby, jaja, olej kokosowy i lniany, oliwa z oliwek.
Nie wspomina pan o tłuszczach, a one powinny stanowić 25-35% energii z diety. Bez tłuszczu nie wchłonie się witamina A, witamina E, D i K. W związku z tym jadłospis warto przebudować. Nie wspomnę o tym, że jedzenie prawie 0,5 kg kurczaka dziennie z pewnością odbije się na zdrowiu... Jeżeli miał pan trądzik, można nie wprowadzać produktów mlecznych i zwracać uwagę na IG. Jednak oprócz eliminacji nabiału, cukru i produktów wysoko przetworzonych, powinien pan bardziej urozmaicić dietę. Drób, choć jest chudym mięsem, to nie powinien być jedzony w nadmiarze. Szczególnie jeżeli pochodzi z wielkich ferm.
Proszę spróbować w ten sposób. Śniadanie: omlet z warzywami i płatkami owsianymi, sałatka warzywna. Lunch: kasza, warzywa gotowane i mięso, surówka z oliwą. Podwieczorek: owoc i orzechy lub zupa krem posypana pestkami. Kolacja: sałatka z ryżu, pomidorów, cukinii i cieciorki z sosem winegret lub pasta rybna z warzywami
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta