Powinna pani zaopatrzyć się w tabele indeksu glikemicznego oraz przede wszystkim jeść regularnie. A czy spożywa pani ryby? Jeśli tak i jeśli w ciąży nie mają dla Pani zbyt intensywnego aromatu, to należałoby spożywać je przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Można robić z nich pasty z jajkiem i warzywami.
Ważne jest, aby jadła Pani produkty bogate w białko nasiona roślin strączkowych (soja, soczewica, ciecierzyca itd.) oraz, jeżeli dobrze Pani toleruje, to jaja i nabiał. Można zrobić różne potrawy z roślin strączkowych, np. kotlety z cieciorki, włączyć do swojej diety też tofu, humus, pastę z soczewicy czy fasoli, kefiry, sery kozie oraz jogurty naturalne. Białko jest istotne dla rozwoju dziecka. Jego źródłem są też jaja (gotowane, jajecznica) oraz można też przygotować omlet lub naleśniki z dodatkiem twarogu. Naleśniki można zrobić na mące razowej lub na zblendowanych otrębach. Niestety spożywanie głównie pieczywa, i to białego, przyczynia się do wzrostu stężenia glukozy we krwi. Nie ma potrzeby wykluczać go całkowicie, jednak należałoby zastąpić je razowym. Tak samo z makaronami czy ryżem – należy spożywać te razowe. Ważne jest też spożywanie kasz, np. gryczanej, jęczmiennej. Jeśli chodzi o warzywa, to najlepiej spożywać dużo tych zielonych, np. szpinak, brokuły. Dodatkowo, można też zwiększyć spożycie orzechów, np. włoskich, migdałów.
Posiłków w ciągu dnia powinno być 5 i powinny być one urozmaicone oraz spożywane co 2-3 godziny. Ich objętość nie powinna być za duża.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta