Dieta dla wegetarianki przy cukrzycy ciążowej [Porada eksperta]

2015-01-29 21:59

Już w 9. tygodniu ciąży wykryto u mnie cukrzycę ciążową. Na razie dostałam zalecenie badania krwi glukometrem na czczo i po posiłkach oraz dietę. Długo męczyły mnie wymioty, a teraz w 13. tygodniu choć problem minął, niewiele jeszcze jestem w stanie przełknąć. Jem głównie pieczywo, niestety tylko na białe mogę patrzeć, prawie wszystkie warzywa i owoce, mleko, sporadycznie jajka, ser, ale nie żółty, czasem makaron i rzadko kaszę i ryż. Jestem wegetarianką. Posiłki przygotowuje mi mąż, bo ja nie daję rady, choć to dziwne - drażni mnie kuchnia i jej zapachy. Dlatego, jeśli męża nie ma, jem głównie kanapki. Cukier na początku w normie, a teraz mi skacze. Czy moja dieta jest za uboga? Dodam, że trzymam się stałych godzin posiłków, choć ich kaloryczność jest zazwyczaj mniejsza niż zalecana. Jak sobie pomóc?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Powinna pani zaopatrzyć się w tabele indeksu glikemicznego oraz przede wszystkim jeść regularnie. A czy spożywa pani ryby? Jeśli tak i jeśli w ciąży nie mają dla Pani zbyt intensywnego aromatu, to należałoby spożywać je przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. Można robić z nich pasty z jajkiem i warzywami.

Ważne jest, aby jadła Pani produkty bogate w białko nasiona roślin strączkowych (soja, soczewica, ciecierzyca itd.) oraz, jeżeli dobrze Pani toleruje, to jaja i nabiał. Można zrobić różne potrawy z roślin strączkowych, np. kotlety z cieciorki, włączyć do swojej diety też tofu, humus, pastę z soczewicy czy fasoli, kefiry, sery kozie oraz jogurty naturalne. Białko jest istotne dla rozwoju dziecka. Jego źródłem są też jaja (gotowane, jajecznica) oraz można też przygotować omlet lub naleśniki z dodatkiem twarogu. Naleśniki można zrobić na mące razowej lub na zblendowanych otrębach. Niestety spożywanie głównie pieczywa, i to białego, przyczynia się do wzrostu stężenia glukozy we krwi. Nie ma potrzeby wykluczać go całkowicie, jednak należałoby zastąpić je razowym. Tak samo z makaronami czy ryżem – należy spożywać te razowe. Ważne jest też spożywanie kasz, np. gryczanej, jęczmiennej. Jeśli chodzi o warzywa, to najlepiej spożywać dużo tych zielonych, np. szpinak, brokuły. Dodatkowo, można też zwiększyć spożycie orzechów, np. włoskich, migdałów.

Posiłków w ciągu dnia powinno być 5 i powinny być one urozmaicone oraz spożywane co 2-3 godziny. Ich objętość nie powinna być za duża.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta