Dieta na obniżenie cholesterolu: co jeść, a czego unikać? [Porada eksperta]
Witam, chciałbym dowiedzieć się, jakie owoce i warzywa powinienem jeść i w jakich ilościach dziennie, aby obniżyć poziom cholesterolu. Czy picie soku pomidorowego może pomóc w tego typu dolegliwościach? Co wprowadzić do diety, a czego unikać? W jaki sposób wyeliminować stłuszczenie wątroby - dodam, że mam nadwagę i wysokie ciśnienie.
Witam serdecznie. Żeby za pomocą diety obniżyć poziom cholesterolu, powinien Pan starać się przestrzegać poniższych zasad: UNIKAJ TŁUSZCZY TRANS, FRUKTOZY, CUKRU, NADMIARU SOLI.
ŹRÓDŁA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH TYPU TRANS W DIECIE TO PRZEDE WSZYSTKIM:
• oleje przemysłowe do ciągłego smażenia oraz wszystkie produkty wstępnie przesmażone w fabrykach, czyli frytki, złote ziemniaczki, chipsy, smażone orzeszki, mrożone dania obiadowe, panierka przygotowana przemysłowo i produkty ją zawierające, czyli paluszki rybne, burgery, nugaty drobiowe i inne dania mrożone tego typu, ciasta przygotowywane przemysłowo tak słodkie jak i słone, pizze, paszteciki, ciasta z kremem, ciasto francuskie, drobne wypieki i galanteria cukiernicza produkowana przemysłowo jak herbatniki i ciasteczka każdego rodzaju, krakersy, paluszki.
Fruktoza to cukier roślinny, powszechnie występujący przede wszystkim w owocach. Niestety odchodzimy od jej naturalnych źródeł bogatych także w witaminy, sole mineralne i inne substancje aktywne na rzecz całkowicie sztucznych, jałowych i bogatych w kalorie za to tanich i łatwych do przechowywania.
ŹRÓDŁA FRUKTOZY W DIECIE, KTÓRYCH POWINNIŚMY UNIKAĆ (W POSTACI SYROPU FRUKTOZOWEGO, GLUKOZO-FRUKTOZOWEGO ORAZ KUKURYDZIANEGO):
• produkty tzw. bez cukru TYPU LIGHT, czyli słodzone fruktozą dżemy, ciasteczka dietetyczne, czekolady itd.,
• przeciery owocowe, soki owocowe i warzywne przecierane, pulpy owocowe, desery owocowe,
• płatki śniadaniowe np. kukurydziane, ryżowe, dmuchane ziarna, musli, batoniki zbożowe,
• napoje owocowe każdego typu, soki do rozcieńczania wodą,
• ketchup, gotowe sosy pomidorowe, dania obiadowe z sosem,
• jogurty owocowe i waniliowe, desery mleczno-owocowe każdego rodzaju,
GŁÓWNE ŹRÓDŁA SODU W DIECIE W POSTACI CHLORKU SODU:
• dosalane na talerzu ziemniaki, frytki, słone przekąski typu paluszki, chipsy, orzeszki,
• wędliny różnego typu, sery żółte, pleśniowe i dojrzewające typu parmezan, solone ryby, a także nadmiar kiszonek.
W postaci glutaminian sodu (także ukrytego w składzie pod postacią hydrolizowanego białka i ekstraktu drożdżowego):
• przyprawy typu vegeta i maggi,
• gorące kubki, zupki chińskie, przyprawy typu fix,
• dania gotowe,
• produkty sojowe i wegetariańskie
• dania kuchni chińskiej, sos sojowy, sos ostrygowy
JEDNYM Z NAJWAŻNIEJSZYCH SKŁADNIKÓW LECZNICZEJ DIETY W ZESPOLE METABOLICZNYM JEST BŁONNIK. Ten związek, a właściwie grupa związków, występujący naturalnie w nieprzetworzonych produktach roślinnych ma szereg wyjątkowych właściwości – pamiętajmy, że wraz ze wzrostem stopnia przetworzenia produktu jego zawartość silnie spada.
NATURALNE ŹRÓDŁA BŁONNIKA:
• rozpuszczalnego w wodzie (pektyny, gumy, śluzy): owoce różnego rodzaju zwłaszcza jabłka i porzeczki, siemię lniane, wodorosty jadalne np. agar-agar,
• nierozpuszczalnego (pozostałe frakcje): wszystkie warzywa, owoce, produkty zbożowe z pełnego ziarna, orzechy, wszystkie rośliny strączkowe, grzyby,
• oraz preparaty z babki lancetowatej, pektyny wyizolowane z jabłek i cytrusów oraz inne.
Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 to najbardziej deficytowy, a jednocześnie prawdopodobnie najbardziej niezbędny składnik współczesnej diety. Ich niedobory są bardzo poważnym problemem zdrowotnym w każdej grupie wiekowej, a co gorsza wraz z rozwojem nowoczesnych, wysokowydajnych metod hodowli i produkcji zwierzęcej i roślinnej spada silnie ich zawartość w naturalnych niegdyś źródłach.
NAJLEPSZE ŹRÓDŁA KWASÓW TŁUSZCZOWYCH Z RODZINY OMEGA-3: kwasy EPA i DHA
• tłuste ryby morskie (świeże, mrożone, w sosie własnym, wędzone, w sosie pomidorowym), owoce morza, kawior.
Kwas linolenowy
• siemię lniane i olej lniany, olej konopny,
• ogórecznik lekarski, wiesiołek dwuletni,
• orzechy włoskie,
• zioła i sałaty liściaste np. roszpunka, jarmuż,
• jadalne wodorosty np. nori,
• jaja z hodowli ekologicznych.
Pozdrawiam.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta