Dieta oczyszczająca złogi kałowe [Porada eksperta]
Witam, jestem kobietą w wieku 31 lat z bardzo wysokim wskaźnikiem BMI. Z wagą walczę już od dziecka, także dla mnie to nic nowego, natomiast od kilku lat mam bardzo duże problemy z wypróżnianiem. Natknęłam się na temat lnu. Od dwóch dni zażywam łyżeczkę dziennie na wieczór w połączeniu z otrębami zbożowymi, twarogiem i wodą. Wszystkiego po łyżeczce. Do tej pory na złogi kałowe proponowano mi bardzo inwazyjne oczyszczanie organizmu, tj lewatywę. Ja teraz zastanawiam się i to jest moje pytanie, czy len może pomoc mi w oczyszczeniu jelit ze złogów kałowych, czy jednak najlepiej będzie to zrobić wielokrotnie lewatywą? Pozdrawiam.
Witam serdecznie, przy regulacji wypróżnień istotnych jest kilka czynników. Po pierwsze ilość wypijanych płynów, po drugie dieta bogatobłonnikowa oraz wspomaganie mikroflory bakteryjnej, po trzecie - ruch. \
Lewatywa powinna być ostatecznością. Ponadto pragnę zaznaczyć, że nie jest to metoda na odchudzanie. Poniżej opiszę Pani dietę bogatobłonnikową, którą oczywiście może Pani uzupełniać lnem.
Produkty zalecane przy diecie bogatoresztkowej to:
• Mleko zsiadłe, kefir i jogurt naturalny, chudy twaróg i biały ser;
• Białka jajek, żółtka tylko w ograniczonych ilościach;
• Mięso chude: cielęcina, wołowina, konina, królik, kurczaki, indyk, gołąb;
• Dorsz, karmazyn, sandacz, szczupak, lin, leszcz, karaś;
• Chuda szynka i polędwica, mięso w galarecie;
• Chuda śmietana, oleje roślinne: słonecznikowe, rzepakowe, sojowe, oliwa - w ograniczonych ilościach;
• Wszystkie warzywa i owoce, napary z ziół, słaba herbata, słaba kawa zbożowa;
• Masło w ograniczonych ilościach, twaróg i ser z odtłuszczonego mleka;
• Zupy na wywarach z włoszczyzny, jarzynowe, krupniki, mleczne, owocowe;
• Potrawy mięsne duszone, smażone bez tłuszczu;
• Surówki, soki, gotowane warzywa.
Produkty zabronione w diecie bogatoresztkowej:
• Pieczywa o małej zawartości błonnika, świeże: jasne, pszenne, chleb razowy na miodzie;
• Mąka pszenna wysokiego przemiału, kukurydziana, ziemniaczana;
• Mleko tłuste;
• Inne sery;
• Duże ilości żółtek;
• Baranina, wieprzowina, podroby, dziczyzna, kaczki, gęsi, tłuste ryby;
• Pasztety, tłuste wędliny;
• Masło solone;
• Tłusta śmietana;
• Frytki, smażone, placki ziemniaczane;
• Słodycze, alkohol, czekolada, pralinki, cukierki, ciastka, konfitury;
• Alkohol, kakao, płynna czekolada;
• Zupy na tłustych wywarach;
• Potrawy smażone, pieczone;
• Torty, kremy cukiernicze, bita śmietana, lody, ciastka, kisiele.
W diecie bogatoresztkowej należy zwiększyć ilość błonnika pokarmowego do 40–60g, a niekiedy nawet do 70 g na dobę. Tylko jak to zrobić w praktyce? Otóż staraj się wybierać produkty, które zawierają naturalnie wyższą zawartość błonnika pokarmowego: grube kasze (gryczana, jęczmienna) zamiast drobnych (manna), pieczywo ciemne (razowe, pełnoziarniste) zamiast pieczywa jasnego (z białej mąki). Ryż brązowy zamiast białego, makaron razowy zamiast białego.
W diecie bogatoresztkowej zastosowanie mają także suszone owoce, zwłaszcza suszone śliwki, morele, rodzynki. Spożywaj dużo owoców, warzyw i roślin strączkowych, które są bogatym źródłem błonnika. Zaleca się spożywanie przynajmniej 1 kg owoców i warzyw z przewagą tych drugich.
Nie rozgotowuj potraw! (warzywa gotowane na półtwardo, makaron al dente, kasze i ryż gotowane na sypko).
Dodawaj do potraw produkty bogate w błonnik, np. len, otręby orkiszowe do jogurtów, sałatek. Ogranicz spożywanie produktów wysokoprzetworzonych, produktów cukierniczych, które zawierają tylko znikome ilości błonnika lub nie zawierają go wcale.
Wypijaj przynajmniej 2 litry płynów dziennie. Aby nie zwiększać kaloryczności diety zamiast soków oraz słodzonych napojów wybieraj wody mineralne. Rano - na pusty żołądek - wypij ok. 300ml - duża filiżanka ciepłej wody, bez żadnych dodatków. Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta