Dieta redukcyjna a proporcje białka, tłuszczy i węglowodanów [Porada eksperta]
Stosuję obecnie odżywianie redukcyjne. Przyjmuję dziennie między 1600 a 2000 kcal, spalając między 2500 a 3000 (praca z małymi dziećmi, spacery z psem, treningi 5 razy w tyg.). Zastanawia mnie, jakie znaczenie w odżywianiu redukcyjnym ma stosunek składników makro. Czytając różne artykuły natrafiam na przeróżne teorie i opinie. U mnie średni procent z jednego tygodnia wygląda następująco: białko - 19%, tłuszcz - 40%, węglowodany - 38%. Nie wiem, jakie ma to znaczenie dla funkcjonalności organizmu. Czy stosunek białka, tłuszczy i węglowodanów w mojej diecie jest odpowiedni? Mam 29 lat, 165 cm wzrostu, ważę 60 kg.
Głównym źródłem energii dla naszego organizmu są węglowodany. Jest to paliwo dla pracy mózgu, jedyne źródło energii dla erytrocytów. W twojej diecie powinno być najwięcej węglowodanów złożonych (ok. 50-60%). Węglowodany to: produkty zbożowe (mąka, kasze, makarony, pieczywo, płatki śniadaniowe), zawierają od 50 do 80% skrobi; słodycze, pieczywo cukiernicze i przetwory owocowe (dżemy, konfitury, syropy). Ziemniaki, warzywa okopowe i korzeniowe oraz słodkie napoje. W mleku i napojach mlecznych zawartość laktozy kształtuje się na poziomie 4–4,5%. Pełnowartościowe białko stanowi budulec i istotną bazę do odnawiania zapasów komórkowych w naszym organizmie. Przy twojej aktywności fizycznej powinny stanowić (15-19%). Białko znajduje się w produktach mięsnych, roślinach strączkowych, rybach, jajach. Z kolei tłuszcze powinny stanowić uzupełnienie diety. Staraj się wybierać kwasy tłuszczowe pochodzące z ryb, siemienia lnianego, orzechów, pestek, olejów roślinnych tłoczonych na zimno. Stanowią one doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta