Głównym źródłem energii dla naszego organizmu są węglowodany. Jest to paliwo dla pracy mózgu, jedyne źródło energii dla erytrocytów. W twojej diecie powinno być najwięcej węglowodanów złożonych (ok. 50-60%). Węglowodany to: produkty zbożowe (mąka, kasze, makarony, pieczywo, płatki śniadaniowe), zawierają od 50 do 80% skrobi; słodycze, pieczywo cukiernicze i przetwory owocowe (dżemy, konfitury, syropy). Ziemniaki, warzywa okopowe i korzeniowe oraz słodkie napoje. W mleku i napojach mlecznych zawartość laktozy kształtuje się na poziomie 4–4,5%. Pełnowartościowe białko stanowi budulec i istotną bazę do odnawiania zapasów komórkowych w naszym organizmie. Przy twojej aktywności fizycznej powinny stanowić (15-19%). Białko znajduje się w produktach mięsnych, roślinach strączkowych, rybach, jajach. Z kolei tłuszcze powinny stanowić uzupełnienie diety. Staraj się wybierać kwasy tłuszczowe pochodzące z ryb, siemienia lnianego, orzechów, pestek, olejów roślinnych tłoczonych na zimno. Stanowią one doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta