Jak przybrać na wadze po operacji torbieli trzustki? [Porada eksperta]
Jestem po operacji torbieli trzustki, w ciągu roku straciłem 32 kg. Mam 178 cm wzrostu przed rokiem ważyłem 82 kg, a teraz ważę 51. Mam zaleconą dietę wątrobową, bardzo chciałbym przytyć. Jak to zrobić i co mam jeść?
Dieta powinna mieć charakter diety łatwostrawnej z ograniczeniem cukrów prostych i tłuszczu. Powinna być bogatokaloryczna i dostosowana do indywidualnych potrzeb i możliwości trawiennych przewodu pokarmowego. Niestety, nie znając pana przypadku mogę podać tylko ogólne założenia.
Co można jeść po operacji trzustki
Warto, aby jadł pan kilka, niewielkich posiłków (nawet około 8 na dobę). Istotne jest, aby produkty były wysokiej jakości, zaleca się ekologiczne owoce i warzywa, np. młoda kalarepa, szparagi, buraki, marchew, pietruszka, sałata, pomidory i ogórki obrane ze skórki, cukinia, bakłażan, kalafior, brokuły, szpinak, młoda fasolka szparagowa, banany, cytrusy, jabłka, morele i brzoskwinie bez skórki, melony; przetwory owocowe niskosłodzone, ziemniaki w mundurkach, ziemniaki puree, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Zupy na wywarze warzywnym, rosół gotowany na chudym mięsie, sosy warzywne o małej zawartości tłuszczu. Pieczywo jasne orkiszowe, graham, chrupkie pieczywo, płatki (orkiszowe, owsiane, żytnie), drobne kasze (jaglana, manna, jęczmienna), ryż, drobny makaron, sucharki, mąka pszenna, otręby (pszenne, owsiane), chrupki kukurydziane. Istotne są także jaja gotowane na miękko, omlety białkowe (choć nie zawsze dobrze tolerowane) oraz chudy nabiał. Jeżeli jest dobrze tolerowany, to można włączyć do diety jogurt odtłuszczony, kefir, maślankę, zsiadłe mleko, sery twarogowe i homogenizowane chude i półtłuste. Uwaga: przy objawach nietolerancji odstawić przetwory mleczne. Gotowane mięso ekologiczne i ryby. Z tłuszczy warto stosować na zimno oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, świeże masło w małych ilościach.
Czego w diecie unikać
Z kolei unikać należy smażenia, panierowania, tłuszczy nasyconych (smalec, tłuste mięsa, tłusty nabiał, tłusty rosół i sosy, zasmażki, wywary z kości, tłustego mięsa, frytki, placki ziemniaczane, smażone ziemniaki), także wszystkie słodycze i alkohol. Unikać warto też: niektórych warzyw (fasola, groch, porzeczki, agrest, śliwki, czereśnie, awokado, cebula surowa i zarumieniona na tłuszczu, kapusta biała, czerwona, włoska, przede wszystkim w połączeniu z cebulą, tłuszczem i tłustym mięsem); niedojrzałych owoców oraz ze skórką, przetworów owocowych wysokosłodzonych.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta