Witam serdecznie, Płatki owsiane to bogactwo nie tylko błonnika, ale także witamin i składników mineralnych. Można jeść je w postaci owsianek, placków owsianych, tzw. surówek piękności, jako dodatek do wypieków i ciasteczek. Aby najlepiej sie trawiły warto je moczyć wraz z płatkami gryczanymi i sokiem z cytryny kilka godzin przed spożyciem. Najlepiej zalać wieczorem płatki owsiane wodą, aby przez noc się namoczyły, a następnie rano przygotować z nich posiłek. Taki zabieg powoduje zminiejszenie ilości kwasu fitynowego. Kwas fitynowy zawarty w płatkach owsianych blokuje biodostępność związków mineralnych, takich jak wapń, żelazo, cynk czy magnez i obniża wartość odżywczą produktu. Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta
 
                   
            
         
            
         
            
         
            
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        