Jak przygotować płatki owsiane? [Porada eksperta]
Chciałabym zacząć jeść płatki owsiane, ale nie wiem, jak je przygotować by nie straciły witamin. Czy włożenie ich na noc do jogurtu to dobry pomysł?
Witam serdecznie, Płatki owsiane to bogactwo nie tylko błonnika, ale także witamin i składników mineralnych. Można jeść je w postaci owsianek, placków owsianych, tzw. surówek piękności, jako dodatek do wypieków i ciasteczek. Aby najlepiej sie trawiły warto je moczyć wraz z płatkami gryczanymi i sokiem z cytryny kilka godzin przed spożyciem. Najlepiej zalać wieczorem płatki owsiane wodą, aby przez noc się namoczyły, a następnie rano przygotować z nich posiłek. Taki zabieg powoduje zminiejszenie ilości kwasu fitynowego. Kwas fitynowy zawarty w płatkach owsianych blokuje biodostępność związków mineralnych, takich jak wapń, żelazo, cynk czy magnez i obniża wartość odżywczą produktu. Pozdrawiam
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta