Po tak długim czasie od operacji usunięcia woreczka żółciowego twoja dieta nie różni się mocno od diety osób posiadających woreczek żółciowy. Jednak należy pamiętać, aby była ona zgodna z zasadami zdrowego żywienia. Posiłki powinny być regularne, odpowiednio zbilansowane pod względem wartości odżywczych i energetycznych. Jeżeli pomimo modyfikacji diety zauważasz, że twoja masa ciała nie maleje, a wręcz rośnie, radziłabym udać się na konsultację do dietetyka, który dokładnie przeanalizuje twój sposób żywienia, nawyki oraz stan twojego zdrowia.
Każdy posiłek powinien składać się z porcji węglowodanów, warzyw, białka i „dobrych” tłuszczy (z olejów roślinnych, najlepiej tłoczonych na zimno (jednak nie można na nich smażyć) oraz z ryb, orzechów, awokado, siemienia lnianego). Spożywaj węglowodany złożone wymieniając je z prostymi. Unikaj tłustych mięs, a wybieraj dobrej jakości jasne mięso (drobiowe), świeże ryby, chude wędliny parzone bądź pieczone. Słodkie jogurty zastąp naturalnymi z owocami, które sama dodasz. Zamień słodycze na słodkie i zdrowe zamienniki, np. ciasteczka owsiane, gotowe musle na granolę, którą sama zrobisz na bazie płatków owsianych, orzechów odrobiny miodu. Słodzone napoje gazowane najlepiej zamień na wodę niegazowaną z dodatkiem cytryny, pomarańczy, z odrobiną imbiru. Obserwuj swój organizm i notuj potrawy, poszczególne produkty, po których możesz się czuć gorzej. Warto je wyeliminować z diety i poszukać zamienników, które w mniejszym stopniu będą obciążały twój organizm i wątrobę.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta