Jaka dieta dla chorego na nieżyt żołądka i dwunastnicy? [Porada eksperta]
Jestem 30-latką i mam 2 dzieci, przy wzroście 156 cm ważę 90 kilogramów, mam dużą otyłość. Choruję na nieżyt żołądka i dwunastnicy, więc nie mogę pozwolić sobie na wiele rzeczy. Najbardziej ubolewam nad tym, że nie mogę jeść surowych warzyw i owoców. Poza tym chęć na słodkie smakołyki jest ogromna i przyznaję, że nie radzę sobie z tym. Nie chodzi mi o samo schudnięcie, nie robię tego dla siebie, ale celem jest zdrowie mojego synka, który choruje na zespół Alagille'a . W przyszłości mam być potencjalnym dawcą wątroby dla mojego dziecka, a nadwaga przeszkadza w tym. Dlatego proszę o pomoc. Jak racjonalnie podejść do całej sprawy, uwzględniając moje problemy pokarmowe i zdrowie mojej wątroby?
Spis treści
- Wskazówki żywieniowe dla chorującego na nieżyt żołądka i dwunastnicy
- Co należy wyeliminować z diety
- Przykładowy jadłospis
Wskazówki żywieniowe dla chorującego na nieżyt żołądka i dwunastnicy
Pani dieta faktycznie powinna opierać się o zasady diety łatwostrawnej, jednak z ograniczeniem cukrów prostych i tłuszczu oraz włączeniem siemienia lnianego. Podstawę diety powinny stanowić warzywa gotowane, pieczone lub duszone, najlepiej delikatne, jak młoda cukinia, dynia, marchew, groszek, gotowany brokuł, pomidor i ogórek bez skórki; delikatne mięso i ryby gotowane, pieczone lub duszone oraz zboża, typu: kasza jaglana, ryż brązowy, kasza jęczmienna, chleb graham czy orkiszowy. Ważne są również chude, naturalne produkty nabiałowe, najlepiej fermentowane. Powinna pani jeść 4-5 małych posiłków co 3 godziny.
Co należy wyeliminować z diety
Do produktów drażniących, które trzeba wyeliminować, zaliczyć można kawę i mocną herbatę, soki owocowe, soki cytrusowe, napoje gazowane i kiszonki na occie, a także orzechy. Nie wskazane są także wszystkie pikantne i mocno przyprawione dania. Zamiast pieprzu cayenne, curry, chili, gorczycy czy chrzanu można stosować łagodne majeranek, bazylię, lubczyk albo rozmaryn. Unikać powinna pani także tłustych mięs, takich jak: pasztety, salcesony, kaszanki, mocno uwędzone wędliny, parówki o małej zawartości mięsa (<50%). Przygotowując zupę, nie powinna pani używać zasmażek. Unikać należy smażonych ziemniaków, frytek oraz sałatek ze śmietaną i majonezem. Spośród warzyw nie zaleca się spożywania cebuli, czosnku, ogórków, kapusty.
Przykładowy jadłospis
Śniadanie: koktajl bananowy z płatkami i owocami goi (2 łyżki - 20 g namoczonych przez noc płatków owsianych, 1 banan - 150g, 1 łyżka - 12 g namoczonych owoców goi, jogurt naturalny 150g). II śniadanie: grahamka z twarożkiem (2 kromki - 50g, masło - 3g, 2 plasterki twarożku - 60g, sparzony pomidor bez skórki - 150g, cykoria). Obiad: zupa krem z dyni (oliwa z oliwek 1 łyżka - 10g, ziemniak - 60g, dynia - 250g, 2 szkl. bulionu, natka, jogurt - 20 g; zeszklij ziemniaka i dynię, dodaj przyprawy i wlej bulion, gotuj do miękkości, zmiksuj, podaj z jogurtem i natką); kotlet z kurczaka z bazylią i pomidorem (150 g fileta z piersi kurczaka, 4 plasterki pomidora - 80g, bazylia suszona; kurczaka natrzyj ziołami, ugotuj na parze lub podduś na patelni, ułóż na nim plasterki pomidora, posyp świeżą bazylią, podawaj z ryżem 25g (masa przed ugotowaniem)). Podwieczorek: jabłko pieczone z miodem i cynamonem 1 szt. 150g, 1 łyżeczka - 10g miodu, szczypta cynamonu). Kolacja: omlet z cukinią (2 jajka, 1/2 małej cukinii podduszonej na patelni, zioła).
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta