Jakie odżywianie dla 32-latki z wysokim cholesterolem i niskim ciśnieniem? [Porada eksperta]
Mam 32 lata i jestem szczupła, 168 cm i 55-59 kg. Przy ostatnim badaniu krwi okazało się, że mam podwyższony cholesterol - 200 (na 240 maksimum) i HD-D mam 93, a maksimum to 65. Mam raczej niskie ciśnienie, czasami chyba za niskie, przy ostatnich pomiarach miałam 60/90. Często jestem zmęczona, ospała i wrażliwa na zmianę pogody (chodzi mi o bóle głowy). Czy cholesterol ma wpływ na ciśnienie i odwrotnie? I jaką dietę mam stosować?
Zazwyczaj wysokiemu poziomowi cholesterolu towarzyszy podwyższone ciśnienie tętnicze, jednak w pani wypadku jest odwrotnie.
Aby obniżyć poziom cholesterolu, należy spożywać dużo błonnika, unikać produktów zawierających utlenione kwasy tłuszczowe nienasycone, tłuszcze uwodornione, tłuszcze nasycone, potrawy smażone, a także wysoko przetworzone i z dużą zawartością tłuszczu.
Warto z kolei wprowadzić do diety produkty zawierające głównie kwasy Omega-3, takie jak: tłuste ryby, olej lniany tłoczony na zimno (stosowany na zimno, np. jako dodatek do sałatek), orzechy włoskie. Ponadto do każdego posiłku należy włączyć porcję warzyw lub owoców (jednak owoce tylko do obiadu), aby zwiększyć ilość błonnika w diecie. Powinno się również wprowadzić systematyczną aktywność fizyczną – najlepiej codziennie po ok. 30 min lub co drugi dzień po 60 min, wybierając ćwiczenia aerobowe, takie jak: jazda na rowerze, bieganie, pływanie, jazda na rolkach.
Doradzam również zbadanie poziomu testosteronu oraz insulinooporności, gdyż mogą one wpływać na podwyższony poziom testosteronu. Natomiast w związku z niskim ciśnieniem i towarzyszącymi mu objawami, warto byłoby zbadać hormony tarczycy oraz funkcję nadnerczy.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta