Można spróbować przyjmować witaminę D w kropelkach lub spożywać więcej naturalnych źródeł witaminy D, tzn. węgorza, makreli, łososia, żółtek jaj, pełnotłustych produktów mlecznych. Aby przyjąć około 1200 jm witamy D3 powinna pani zjadać około 100g węgorza, 140g śledzia, 220g łososia, 20 jajek. Stąd zaleca się suplementację, gdyż z żywnością ciężko jest pokryć codzienne zapotrzebowanie. Tu możesz sprawdzić, czy brakuje ci witamin i minerałów. Ponadto niekorzystnie na przyswajanie witaminy D wpływa alkohol, środki przeczyszczające oraz glikokortykosteroidy.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta