Opadanie sił, o którym Pani wspomina, najprawdopodobniej jest spowodowane tym, że w czasie odchudzania dostarczała Pani sobie zbyt małą ilość kalorii. Waga 44 kg przy wzroście 160 jest bardzo niska! Kiedy przez dłuższy czas zjada się dużo mniej kalorii, niż potrzebuje organizm, można nie tylko nabawić się niedoborów pokarmowych, anemii, ale także stracić mięśnie, doprowadzić do zaburzeń hormonalnych. Ponadto przy gwałtownym odchudzaniu tempo przemiany materii się zmniejsza, a nie do takiego efektu się dąży podczas diety redukcyjnej.
Korzystne jest jedzenie 4-5 posiłków dziennie, co 3-4 godziny, dzięki temu nie ma gwałtownych zmian poziomu cukru we krwi i dużych wyrzutów insuliny. Ważnym posiłkiem jest śniadanie, które budzi nasz metabolizm do pracy. Powinno się je jeść w ciągu godziny od przebudzenia. Śniadanie musi być pełnowartościowym posiłkiem, ma dostarczać wysokiej jakości białka i węglowodanów, najlepiej złożonych, energia z nich jest wolniej uwalniana, dłużej utrzymuje się wrażenie sytości.
Należy zadbać o odpowiednią ilość błonnika, który zmniejsza wchłanianie tłuszczów w przewodzie pokarmowym i działa oczyszczająco na jelita, usprawniając ich perystaltykę. Drugie śniadanie może być w formie kanapki, koktajlu, jogurtu naturalnego z owocem. Czymś, co łatwo wziąć do szkoły i zjeść. Obiad powinien się składać z węglowodanów złożonych (kasze, makarony pełnoziarniste, razowe), białka w postaci mięsa i warzyw. Kolacja to posiłek białkowo-warzywny, spożywany najpóźniej na 2 godziny przed snem. Przykładowa kolacja, to jajecznica z warzywami, omlety, sałatki. Ważne, żeby posiłki były urozmaicone, przez co dostarczają różnych składników, jedzenie się nie nudzi.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta