Witam serdecznie, Pani Małgorzato dobrze, że dba Pani o 5 posiłków. Dla stabilizacji glikemii jest to niezmiernie ważne. Owsianka ma średni indeks glikemiczny z tendencją do wysokiego jeżeli ją Pani rozgotuje i doda Pani owoce o wysokim IG oraz mleko. Najlepiej płatki zalewać wieczorem wodą i lekko podgrzać rano. Do owsianki warto dodawać orzechy, świeże owoce o niskim IG np maliny, jagody, truskawki, siemię lniane. Unikałabym produktów takich jak mleko w proszku. To mocno przetworzony produkt działający hipercholesterolemicznie. Warto gotować owsiankę na wodzie. Dodawać do niej sok z cytryny i trochę miodu lub melasy buraczanej, cynamon, goździki, tarty imbir i kardamon. Najlepiej mieszać płatki owsiane z innymi płatkami zbożowymi. Proszę spróbować robić mieszanki z płatkami gryczanymi, żytnimi, orkiszowymi i otrębami pszennymi. Owsiankę można wzbogacać siemieniem lnianym, pestkami słonecznika, dyni, migdałami, orzechami, sezamem. Pozdrawiam.
Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.
Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE, główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl
Inne porady tego eksperta