Szybka przemiana materii - jak spowolnić? [Porada eksperta]

2015-05-20 9:44

Mam 160 cm wzrostu i ważę tylko 42 kg. Mam niedowagę. Jem bardzo dużo, ale przez moją szybką przemianę materii nie przytyję. Chcę ważyć co najmniej 50 kg, albo więcej. Chcę mieć normalną sylwetkę. Może są jakieś leki na spowolnienie przemiany albo jakaś dieta cud?

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Spis treści

  1. Podstawowe zasady odżywiania

Przede wszystkim koniecznie wybierz się do dietetyka i wykonaj podstawowe badania (co najmniej morfologia). Podczas wizyty dietetyk dokładnie przeanalizuje twoje nawyki żywieniowe i budowę twojego ciała. Dieta jest podstawą, od której musisz zacząć, i nie jest to dieta cud, a po prostu zdrowe żywienie, który odżywi twój organizm.

Na samym początku przestań spożywać fast foody oraz przetworzone jedzenie. Najprawdopodobniej możesz mieć problemy z wchłanianiem składników odżywczych. Niestety polega to na tym, że możemy jeść ogromne ilości pokarmu, a wchłonie się zaledwie cząstka składników budujących nasze ciało. Może to być skutkiem nietolerancji pokarmowych, chorób pasożytniczych bądź innych dlatego nie bagatelizuj tych sygnałów i udaj się po pomoc do specjalisty. Jednak nie masz się czym martwić, pod dobra opieką dietetyczną na pewno bezpiecznie przybędziesz na masie ciała.

Podstawowe zasady odżywiania

Jednak już dzisiaj możesz rozplanować sobie czas w ciągu dnia, aby w stałych odstępach czasu spożyć 5 posiłków. Pierwszy powinien być ok. godziny po przebudzeniu, ostatni do 3 godzin przed snem. Każdy posiłek powinien składać się z porcji węglowodanów, warzyw, białka i „dobrych” tłuszczy. „Dobre” tłuszcze to te, które pochodzą z olejów roślinnych, najlepiej tłoczonych na zimno (jednak nie można na nich smażyć) oraz z ryb, orzechów, awokado, siemienia lnianego. Węglowodany wybieraj złożone na przemian z prostymi (w twoim przypadku). Innymi słowy jedz posiłki z dodatkiem kaszy gryczanej, ale także oczyszczonej kaszy perłowej, kuskus czy ryżu. Nie zapominaj o ziemniakach, które możesz ugotować i polać oliwą lub czasem masłem. Unikaj tłustych mięs, staraj się wybierać dobrej jakości jasne mięso (drobiowe), świeże tłuste ryby, wędliny parzone bądź pieczone. Sałatki i mięsa polewaj sosami na bazie oliwy, np. sos pesto do mięs lub winegret do sałatek. Posypuj pestkami, wiórkami, orzechami. Słodkie jogurty zastąp naturalnymi, ale z owocami, które sama przygotujesz i dodasz do jogurtu, możesz też dorzucać owoce suszone (dobre źródło energii). Zamień słodycze na zdrowe zamienniki, np. różne ciastka na ciasteczka owsiane, musli na granolę (możesz zrobić sama na bazie płatków owsianych, orzechów odrobiny miodu). Słodzone napoje gazowane zamień na wodę niegazowaną z dodatkiem np.cytryny, pomarańczy czy imbiru.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta