Złogi w drogach żółciowych - jaka dieta? [Porada eksperta]

2013-04-08 15:10

Jaką dietę najlepiej stosować, gdy są kamienie w drogach żółciowych? Babcia ma 83 lata i lekarz nie zaleca operacji.

Porada dietetyka
Autor: Getty Images

Często przyczyną kamicy żółciowej jest dieta obfitująca w produkty z dużą zawartością cukru, takie jak: miód, słodycze, czekolada, wysokosłodzone dżemy, cukier do słodzenia, oraz uboga w produkty obfitujące w nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak: oliwa z oliwek, oleje roślinne, margaryny miękkie (powoduje to zmniejszenie jednego ze składników żółci – lecytyny, która ułatwia rozpuszczanie cholesterolu). Ponadto brak błonnika, nadmierne spożycie tłuszczów zwierzęcych, oraz produktów zawierających znaczne ich ilości, takich jak: smalec, słonina, boczek, masło, śmietana, żółtka jaj, wieprzowina, baranina, kiszka, pasztetowa, podroby, tłuste sery.

Dodatkowo często pojawiająca się u osób starszych przyczyną jest spożywanie pokarmów nieświeżych, wielokrotnie zamrażanych i rozmrażanych lub wielokrotnie odgrzewanych. Zatem dieta Pani babci powinna wyglądać całkowicie odwrotnie tzn: Babcia powinna stosować dietę lekkostrawną, niskotłuszczową, (w stanach zaostrzonych z ograniczeniem produktów obfitujących w błonnik).

Należy wyłączyć z diety te produkty, które nasilają dolegliwości bólowe tzn. produkty tłuszczowe takie jak: smalec, słonina, boczek, majonez, śmietana, żółtka jaj, a także ciasta z dużą ilością tłuszczu i cukru. Przy bólach pęcherzyka należy też ograniczyć produkty zawierające znaczne ilości błonnika nierozpuszczalnego: pieczywo razowe, grube, kasze, otręby pszenne, surowe warzywa i owoce ze skórką i pestkami.

Ponadto ograniczyć należy warzywa i owoce wzdymające: suche nasiona roślin strączkowych, groszek zielony, fasolka szparagowa, kapusta, pory, cebula, czosnek, kalafiory, brokuły, gruszki, czereśnie, śliwki, produkty zawierające kwas szczawiowy (szpinak, szczaw, rabarbar, kakao, czekolada) potrawy tłuste, ostre i pikantne, marynaty i konserwy.

Potrawy powinna Pani sporządzać metodą gotowania w wodzie lub na parze, duszenia bez dodatku tłuszczu. Zupy i sosy zaprawiać zawiesiną z mąki i wody, mąki i mleka lub mąki i kefiru. Do potraw, których podstawą są jaja, dodaje się same białka (odrzucamy żółtko). Pieczywo należy stosować pszenne, jasne, czerstwe.

Z mięs zalecam: drób, chudą cielęcinę, chude ryby (dorsz, sandacz, szczupak, morszczuk, mintaj), wędliny chude (chuda szynka, polędwica, wędliny drobiowe).

Ograniczyć należy żółte sery,sery topione, dojrzewające. Warzywa powinno się podawać gotowane i rozdrobnione, owoce w postaci przecierów lub soków.

Owoce wskazane w diecie : jabłka gotowane, pieczone lub w postaci drobno startej surówki, morele, brzoskwinie, banany, winogrona i owoce jagodowe bez skórki i pestek (w postaci przecierów lub soków), owoce cytrusowe. Warzywa wskazane w diecie : marchew, pietruszka, seler, cukinia, pomidory bez skórki, brokuły, sałata zielona, ziemniaki, buraki w ograniczonej ilości.

Pamiętaj, że odpowiedź naszego eksperta ma charakter informacyjny i nie zastąpi wizyty u lekarza.

Agnieszka Ślusarska

Właścicielka Poradni Dietetycznej 4LINE,  główny dietetyk w Klinice Chirurgii Plastycznej dra A. Sankowskiego, tel.: 502 501 596, www.4line.pl

Inne porady tego eksperta